Film nominiran za pet Oscara: 105 minuta užasa - iskustvo koje osjećate kao gutanje otrova

1
Radiosarajevo.ba
Film nominiran za pet Oscara: 105 minuta užasa - iskustvo koje osjećate kao gutanje otrova
Foto: Printscreen / The Zone of Interest

Jonathan Glazer snimio je zastrašujući film, nominiran za pet Oscara, o zapovjedniku Auschwitza Rudolphu Hössu čija kuća s bazenom od logora smrti bila je odvojena tek zidom.

The Zone of Interest britanskog redatelja Jonathana Glazera mnogo je više od prikaza banalnosti zla. Filozofkinja Hannah Arendt stvorila je frazu "banalnost zla" opisujući nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna, ali Glazerov film duboko prodire u život zapovjednika Auschwitza, Rudolfa Hössa (glumi ga Christian Friedel), koji živi u kući s obitelji, nedaleko od koncentracijskog logora. Film je adaptacija romana britanskog pisca Martina Amisa, a prati mučnu priču koja budi egzistencijalni strah.

The Zone of Interest nominirana je za pet Oscara i devet BAFTA-i te je jedan od najboljih filmova prošle godine. Glavni fokus je na obitelji Höss, prikazanoj u svakodnevnim situacijama poput piknika, obiteljskih večera i druženja u vrtu.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Iako se rijetko razgovara o logorašima, nasilje je konstantno prisutno u mislima gledatelja. Film izbjegava prikazivanje nasilja, ali ga osjećamo kroz likove koji su otupjeli na smrt, živeći samo zidom dalje od strahota koncentracijskog logora, piše Gloria.

The Zone of Interest ne padne u zamku dehumanizacije niti Holokaust pretvara u spektakl. Umjesto toga, otkriva zašto je obitelj Höss odbacila ono malo ljudskosti što im je preostalo. Film stvara atmosferu krajnjeg užasa, koristeći statične kadrove kako bi prikazao koliko je abnormalna situacija postala normalna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije