Pogledali smo 'Argylle': Apsurdni haos s mnoštvom glumačkih zvijezda i muzikom koja vadi stvar

1
A. V.
Pogledali smo 'Argylle': Apsurdni haos s mnoštvom glumačkih zvijezda i muzikom koja vadi stvar
Foto: IMDb / Scene iz 'Argyllea'

Među prvim velikim blockbusterima ove godine stigao nam je Argylle, špijunska avantura Matthewa Vaughna, reditelja popularne Kingsman trilogije.

Vaughn je ostao u svom špijunskom svijetu, a ovaj put inspiraciju pronalazi u istoimenoj knjizi Elly Conway, autorice koja je jednako misteriozna kao i glavni lik njenog špijunskog romana.

Velo misterije

Prve vijesti da Conway uopće postoji došle su zajedno s objavom kako će se Argylle snimati, a zanimljivo je to da je on rađen po romanu koji nije ni izašao u vrijeme kad je objavljen prvi trailer za film. Prva knjiga o špijunskim avanturama agenta Argyllea izašla je tek početkom 2024. godine, mjesec dana prije nego što je film krenuo u pohod na kina. No ni dalje se nije znalo ko je Elly Conway. Postavljalo se pitanje da li je to samo marketinški trik studija, poznata osoba koja piše pod pseudonimom ili nešto treće.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Fanovi su imali teoriju da je Elly Conway zapravo muzička zvijezda Taylor Swift, no Vaughn je to demantovao. Tek nakon premijere filma otkriveno je da iza svega stoje dvije osobe - australijski romanopisac i scenarist Terry Hayes i britanska autorica psiholoških trilera Tammy Cohen.

Radnja filma se vrti upravo oko Elly Conway (Bryce Dallas Howard), povučene autorice niza najprodavanijih špijunskih romana, čija je ideja blaženstva noć kod kuće sa svojim računarom i mačkom Alfiejem. Ali kada zapleti Ellynih izmišljenih knjiga, u čijem je središtu tajni agent Argylle (Henry Cavill) i njegova misija da razotkrije globalni špijunski sindikat, počnu odražavati tajne radnje špijunske organizacije iz stvarnog života, mirne večeri kod kuće postaju stvar prošlosti. U društvu Aidana Wildea (Sam Rockwell), špijuna alergičnog na mačke, Elly (noseći Alfieja u ruksaku) juri po cijelom svijetu kako bi ostala korak ispred ubica dok granica između njenog izmišljenog svijeta i stvarnog počinje blijediti.

Nastao u kolaboraciji Universal Pictures i Apple Original Films, s budžetom od 200 miliona dolara (359,66 miliona KM), Argylle na istom mjestu okuplja mnoštvo glumačkih zvijezda. Uz gore pomenute Henryja Cavilla, Bryce Dallas Howard i Sama Rockwella, tu su Bryan Cranston, John Cena, Sofia Boutella, Samuel L. Jackson, Ariana DeBose i Catherine O’Hara. Njima se pridružuje popularna pjevačica Dua Lipa (u svojoj prvoj ulozi), te naravno Chip (mačak Vaughnove supruge Claudie Schiffer) koji glumi Alfieja.

Argylle je u startu zamišljen kao trilogija, s tim što je najavljeno kako će drugi dio biti prequel, odnosno prednastavak.

Stalni plot twistovi

Vaughn je opisao Argylle kao svoj omaž akcijskim trilerima iz 80-ih godina prošlog stoljeća poput Umri muški (Die Hard) i Smrtonosno oružje (Lethal Weapon). On se poigrava sa špijunima u stilu Jamesa Bonda, ali bez duhovitosti. Film reciklira ideje i slikovne motive iz tih drugih sličnih filmova, te djeluje kao spoj nekoliko njih.

Reditelj se drži svog preuveličanog estetskog pristupa. Međutim, ovdje umanjuje svoju tendenciju ka ekstremnom nasilju. Gotovo da ne vidimo nimalo krvi sve do velikog finala.

Scene iz 'Argyllea'

Poprilično zbrkan scenarij Jasona Fuchsa obiluje stalnim preokretima - plot twistovima, koji daju filmu intrigantnost i napetost sve do potpuno apsurdnog trećeg čina.

S ogromnim logičkim prazninama, oslanja se na zaplete koji su toliko dobro promišljeni da nikada ne biste mogli pretpostaviti šta slijedi. Svoje pukotine prekriva obrtom za obrtom i šarmantnim nastupima svog centralnog dvojca, Howard i Rockwell, koji čine divan par s istinskom hemijom. Unatoč skupu velikih glumačkih imena, Rockwell je taj koji Argylle čini privlačnim i daje nam razloga da nastavimo gledati.

Argylle donosi malo potrebne energije, dinamike i humora koje očekujete od akcijske komedije, a koji su nedostajali u vrlo dosadnom početku. Komedija je vrlo slaba, ali akcijske scene filma su prilično uzbudljive i vrlo dobro snimljene. Međutim, Vaughn se i tu zanosi više nego što treba, a sve eskalira u pomenutom trećem činu.

Film uz to ide preko granica trajanja (139 minuta) i to je osjećaj koji samo raste s nepotrebnom scenom nakon završnih titlova i nagovještajem nastavaka.

Scene iz 'Argyllea'

Neshvatljivo zvuči da uz toliki budžet CGI izgleda toliko očajno u pojedinim scenama, poput onih s mačkom Alfiejem.

Neki glumci su dodani u film isključivo iz marketinških razloga. To se prvenstveno odnosi na naslovnu zvijezdu Henryja Cavilla, koji je iskorišten kao mamac za promociju, a u stvari ima neki vid cameo uloge.

I za kraj smo ostavili najbolju, odnosnu najpozitivniju stvar, koja Argylle spašava fijaska. To je zaista sjajna muzička podloga Lornea Balfea, kao i soundtrack s disco i rock hitovima. Oni svaku scenu, čak i onu najbezvezniju, dižu na viši nivo.

Kroz cijeli film slušamo Beatlese i njihov novi hit Now and Then, a tu su i pjesme Davida Bowieja (Let's Dance), Boyja Georgea (Electric Energy), Patricka Cowleyja (Do You Wanna Funk?)...

To popravlja generalni utisak, iako je Argylle u suštini jedan ogroman apsurdni haos.

Film je na IMDb-u ocijenjen s 6.0/10, dok na Rotten Tomattoesu ima 36% pozivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije