Stigao je nastavak horor senzacije: Jezivi smiješak se vratio, još strašniji nego prije

0
A. V.
Stigao je nastavak horor senzacije: Jezivi smiješak se vratio, još strašniji nego prije
Foto: IMDb / Scene iz filma "Smiješak 2"

Ne dešava se često da debitantski film nekog mladog i neafirmisanog autora pohara svjetske kino dvorane i sedmicama drži prvo mjesto na box officeu. Tako nešto je 2022. godine uspjelo hororu Smiješak (Smile), scenariste i reditelja Parkera Finna, koji je ostvario veliki komercijalni uspjeh, zaradivši 217,4 miliona dolara (391,49 miliona KM) na budžet od 17 miliona (30,61 miliona KM).

U filmu koji je svojevrsna mješavina Kruga (The Ring) i To dolazi (It Follows), pratili smo psihoterapeutkinju Rose Cotter (Sosie Bacon) i njeno suočavanje sa zastrašujućim zlom čija se prisutnost očituje u jezivom smiješku kojeg mogu vidjeti samo opsjednute žrtve. Zli demon tjera svoje žrtve na samubistvo, a zatim, poput virusa, prelazi na bilo kojeg nesretnika koji svjedoči tome. Usput, poprima razne ljudske oblike sa zlokobnim osmijehom od uha do uha.

Između stvarnosti i fantazije

Iako su kritičari bili podijeljeni, Finn je samo nekoliko mjeseci nakon izlaska filma, vođen njegovim uspjehom, nagovijestio nastavak, istakavši kako još uvijek ima mnogo zanimljivih stvari za istražiti u svijetu Smiješka.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Dvije godine kasnije dočekali smo drugi dio, dosta ambiciozniji i s većim budžetom (28 miliona dolara/50,40 miliona KM), kojeg Finn maksimalno koristi.

Iako bi bilo logično da nastavak filma s dodatnim budžetom proširi originalnu premisu, uvodeći nove ideje kako bi se unijela svježina, Finn bira drugačiji pristup. On se odlučuje za ono što je u suštini ponavljanje formule prvog filma, iako istraženo kroz drugačiju prizmu. Dok je u prethodnom filmu njegov lančani demon imao psihologa koji se bori sa sopstvenim umom u grubom, ali neosporno jezivom prikazu mentalnog zdravlja i posljedica traume, nastavak se fokusira na modernu slavu i surovi, nepopustljivi pogled javnosti.

Stiže nastavak jezivog horora iz 2022. godine, objavljen prvi trailer

Stiže nastavak jezivog horora iz 2022. godine, objavljen prvi trailer

Nakon izuzetno efikasnog i brutalnog uvoda koji ga povezuje s prethodnikom, Smiješak 2 nas uvodi u blistavi svijet pop senzacije Skye Riley, odlično odigrane od strane Naomi Scott, bivše Pink Rangerke (Power Rangers, 2017) i princeze Jasmine (Alladin, 2019).

Riley je spremna krenuti na veliku turneju, godinu dana nakon što su njeni problemi s drogom i alkoholom kulminirali smrtonosnim sudarom koji ju je ostavio s ožiljcima unutra i spolja, što nam Finn prikazuje putem košmarnih flashbackova.

Međutim, nakon što je svjedočila kako njen diler razbija svoje lice tegom, počinje viđati lica s mrtvim osmijesima gdje god da se okrene. Riley se mora boriti i protiv svojih unutrašnjih demona, kao i protiv "osmijeh stvorenja", nikada sigurna šta je stvarnost, a šta fantazija.

Portret mračne strane slave

Finn se ponovo oslanja na postepeno stvaranje opće nelagode, koje je isprekidano nizom jezivih trenutaka, od složenih fraktura do iščašenih vilica. Sve je praćeno vrlo uznemirujućim zvučnim efektima. Halucinatorne obmane su uglavnom efikasne, a ponekad i inspirativne.

Smiješak 2 je veća i ambicioznija obrada fascinantne premise prvog filma koja funkcioniše kao zloban portret mračne strane slave u muzičkoj industriji.

Finn izvrsno koristi jump-scare trenutke, kako vizuelne tako i zvučne, a prijetnja vreba u svakom uglu kadra.

Scene iz filma

Naomi Scott kao Riley pruža snažnu, uvjerljivu izvedbu koja je vrhunac njene dosadašnje karijere. Scott prikazuje Rileyin višeslojan, nesavršen karakter s nijansama, hvatajući njene unutrašnje borbe i donoseći dubinu svom liku.

Pažnju privlači i muzički dio filma, s prilično dobrim pjesmama.

Zlokobni osmijesi su i dalje zastrašujući, a film ima i dodatnu prednost u vidu izvanredne koreografije.

Ako vam se svidio prvi film, onda će vam se svidjeti i drugi, jer su po strukturi i načinu na koji se odvijaju prilično slični.

Scene iz filma

Smiješak 2 je ipak veći, smjelili i strašniji od svog prethodnika. Ima vrlo brutalne i krvave scene, koje nisu za one sa slabim želucem.

Iako traje preko dva sata (127 minuta), nikada nije dosadan. Štaviše, pruža sjajnu zabavu sa zastrašujućim i neočekivanim twistom koji će ostaviti publiku s upitnikom iznad glave.

Film je na IMDb-u ocijenjen sa 7.2/10, dok na Rotten Tomattoesu ima 85% pozitivnih ocjena kritičara i 83% publike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije