Prokletstvo porodice Von Erich: Dirljiv prikaz jedne od najtragičnijih sportskih priča

1
A. V.
Prokletstvo porodice Von Erich: Dirljiv prikaz jedne od najtragičnijih sportskih priča
Foto: IMDb / Scene iz 'Željezne kandže'

Vjerovatno ne postoji nijedna porodica u svijetu sporta koja je podnijela više boli i tuge od Von Ericha iz Texasa.

Tragičnu priču legendarne hrvačke dinastije na filmsko platno nam prenosi Sean Durkin, reditelj najpoznatiji po naslovima Martha Marcy May Marlene (2011) i Gnijezdo (The Nest, 2020).

Porodična kletva

Željezna kandža (The Iron Claw, 2023) naziv je biografskog filma o braći Von Erich, koji su obilježili historiju profesionalnog hrvanja početkom 80-ih.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

U fokusu filma nije tek sportska priča, nego i ona privatna, zapanjujuće tragična koja se odnosi na tzv. Von Erichovo prokletstvo, odnosno niz teških situacija i nesreća koje su na kraju dovele do toga da čak trojica braće sebi oduzmu život.

Radnja se vrti oko Kevina, najstarijeg (i jedinog preživjelog) od braće Von Erich, kojeg na filmskom platnu utjelovljuje Zac Efron. Jeremy Allen White glumi Kerryja, jedinog od braće koji je osvojio naslov u WWE-u, dok ostatak porodice tumače Harris Dickinson (David), Stanley Simons (Mike), Holt McCallany (otac Fritz) te Maura Tierney (majka Doris).

Ako ne znate ništa o porodici Von Erich, ovaj film će vam se sigurno činiti kao izmišljena priča, ali nažalost, to je jedan od filmova gdje nema dovoljno vremena da se uklope sve tragedije koje su se dogodile ovoj porodici.

Priča je to o opsesivnom i bezosjećajnom čovjeku koji je svoje propale snove nametnuo svakom od svojih sinova, te katastrofi koju je to izazvalo.

Fritz Von Erich bio je velika zvijezda 50-ih i 60-ih godina, strahopoštovan zbog svog poznatog završnog poteza - Željezne kandže (po kojoj je film i nazvan). Pet sinova krenulo je njegovim stopama u karijeru hrvača s različitim stepenima uspjeha ili nedostatka istog. Bili su superzvijezde, ali i opterećeni jednim od najtamnijih i najbizarnijih prokletstava. Svi su vjerovali da nose sa sobom porodičnu kletvu, koja je dovela do višestrukih tragedija tokom generacija.

Jedna od njih je izostavljena na filmu, što je označeno kao iritantan propust kod onih upućenih u cijelu priču. Durkin i njegov tim izbrisali su jednog od braće - Chrisa Von Ericha iz priče, smatrajući da bi još jedna tragedija bila previše. Chris je također izvršio samoubistvo, a tri godine nakon toga Fritz i Doris Von Erich su se razveli.

Scene iz 'Željezne kandže'

To su sve događaji koji nisu uključeni u priču, a ima ih poprilično dosta.

Tako npr. film prikazuje ljubavni život Kevina i njegove supruge Pam (Lily James), ali ne i ostalih aktera priče. Kerry i David su također bili vjenčani i imali djecu, dok je David izgubio dijete što je okončalo njegov prvi brak.

Efronova uloga karijere

Željezna kandža je emocionalno zastrašujući film. Težak je za gledanje, ali možda najdirljiviji prikaz porodice na filmu posljednjih godina. Durkin kao reditelj (i scenarist) preuzima neopisivo tragičnu priču i priča je s potrebnom gracioznošću.

Efron pruža apsolutno dirljivu i srceparajuću izvedbu kao Kevin Von Erich. To je njegova fizički i emocionalno najzahtjevnija uloga do sada.

Scene iz 'Željezne kandže'

Kako se sudbina Von Erichovih sve više odražava na Kevinovim masivnim ramenima, Efronova izvedba putuje dalje u potpuno impresivne nove teritorije. On pokazuje koliki je teret nositi ambicije svog oca i ne razočarati ga, čak i ako se to odražava na tijelo, um i porodicu.

Kao kolektivni ansambl svaki od glumaca u ulozi Von Erichovih je izvanredan, prožimajući svoju bratsku vezu na ekranu toplinom i iskrenošću koja se čvrsto suprotstavlja očevim tvrdim metodama odgoja.

Durkin prikazuje nepokolebljivu vezu između braće. Daje Željeznoj kandži srce koje biste htjeli vidjeti u bilo kojoj sportskoj drami, bila ona temeljena na istinitoj priči ili ne.

Od početka gradite snažnu vezu s porodicom i osjećate bliskost braće koja se zaista vole. Sa svakim odlaskom jednog brata osjećate se sve gore i gore.

Scene iz 'Željezne kandže'

Željezna kandža pokazuje da snaga nije sve, kako je Fritz učio svoje sinove, te da se moramo brinuti o svom mentalnom zdravlju i komunicirati.

Bez obzira na odlične kritike i reakcije publike, film nije zaradio nominacije ni za jednu bitniju nagradu. Reći ćemo apsolutno nepravedno. No, to svakako nije mjerilo kvaliteta u današnje vrijeme.

Željezna kandža je film koji nikako ne biste trebali propustiti, bez obzira da li ste ljubitelji hrvanja ili ne.

Film je na IMDB-u ocijenjen s 7.9/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 89% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije