'Saltburn' je film koji će vam pomutiti um: Uznemirujuće i genijalno u isto vrijeme

0
A. V.
'Saltburn' je film koji će vam pomutiti um: Uznemirujuće i genijalno u isto vrijeme
Foto: IMDb / Scene iz filma

Postoje filmovi koji zbog svog ekscentričnog pristupa ostavljaju tako snažan utisak da ih naprosto ne možete izbaciti iz glave. Bez obzira da li vam se svidjeli ili ne, teško ćete ostati ravnodušni.

Upravo takav je Saltburn, satirični psihološki triler Emerald Fennell, o kojem se u posljednje vrijeme ne prestaje pričati.

Keoghan u najboljem izdanju

Drugi film Oscarom nagrađene rediteljke i scenaristkinje, koja je za svoj rediteljski prvijenac Žena koja obećava (Promising Young Woman, 2020) osvojila zlatni kipić za najbolji scenarij, bavi se temom klasnih privilegija i nejednakosti, a svojom eksplicitnošću šokira i ostavlja bez daha.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Smješten u 2006. godinu, film prati Olivera Quicka (Barry Keoghan), mladog stipendistu s Oxforda, koji igrom slučaja završi u užem krugu prijatelja popularnog i bogatog studenta Felixa Cattona (Jacob Elordi). Kada ga Felix pozove da provede ljeto u njegovom impozantnom porodičnom domu Saltburn, Oliverova opsesija Felixom i njegovim životom dobija toksičan obrt.

Osim Keoghana i Elordija, značajne uloge u filmu igraju Rosamund Pike, Richard E. Grant, Allison Oliver, Archie Madekwe i Carey Mulligan, koja je već sarađivala s Fennel na filmu Žena koja obećava.

Saltburn je vrlo živopisan i upečatljiv, a istovremeno dekadentan i seksualno devijantan film s bizarnim scenama požude.

Fennell nam donosi nezaboravno i neodoljivo kinematografsko iskustvo koje predstavlja Barryja Keoghana u njegovom najboljem izdanju.

Keoghan, kojeg pamtimo po upečatljivim ulogama u filmovima Ubistvo svetog jelena (The Killing of a Sacred Deer, 2017) i Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin, 2022), u Saltburnu pruža svoju izvedbu karijere, vrijednu nominacije za Oscara (već nominovan za Zlatni globus).

Cijela glumačka ekipa odiše harizmom, od Jacoba Elordija do Rosamund Pike, koja je, kao i Keoghan, nagrađena nominacijom za Zlatni globus.

Bizarna verzija gospodina Ripleyja

Saltburn, kojeg nazivaju modernom i bizarnijom verzijom Talentiranog gospodina Ripleyja (The Talented Mr. Ripley, 1999), ipak stoji na vlastitim nogama, prije svega jer su motivi Olivera nejasni i, za razliku od Ripleyja, film sadrži dozu humora kroz čitavu priču.

To je iskrivljena priča o opsesiji koja na kraju svoju crnu komediju vodi u mnogo mračnije vode.

Scene iz filma

Vizuelni dojam s gotskim dizajnom produkcije je izuzetan, uz sjajnu kinematografiju i kameru. Sve je propraćeno odličnim soundtrackom najvećih indie hitova s početka 21. stoljeća.

Reakcije na film nisu isključivo pozitivne. Dok ga jedni opisuju kao uvrnut, očaravajuć i zadivljujuć, drugi ga nazivaju razočarenjem. Filmski kritičari manje su mu naklonjeni nego publika.

Bez obzira na sve, Saltburn je jedan od najoriginalnijih filmova koji se pojavio u posljednje vrijeme. Uznemirujuć i genijalan u isto vrijeme, s uvrnutim likovima koji će ostati s vama dugo nakon što ih upoznate.

Budite spremni na divlju vožnju i nemojte biti osjetljivi.

Scene iz filma

Film je na IMDb-u ocijenjen sa 7.2/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 71% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije