Izdvojili smo najbolje: Ovih 10 filmova obilježilo je 2023. godinu

0
A. V.
Izdvojili smo najbolje: Ovih 10 filmova obilježilo je 2023. godinu
Foto: Universal / WB / Barbenheimer obilježio godinu

Suočena s brojnim izazovima, od posljedica pandemije koronavirusa, do štrajka glumaca i scenarista, filmska 2023. godina nadmašila je sva očekivanja.

Publika se vratila u kina, ponajviše zahvaljujući fenomenu Barbenheimer, koji je poharao blagajne i zajedno zaradio preko 2,3 milijarde dolara (4,58 milijardi KM).

Osim brojnih blockbustera, među kojima su dominirali nastavci popularnih franšiza (Čuvari galaksije 3, Ant-Man i Wasp: Kvantumanija, Fast 10, Nemoguća misija: Odmazda 1, John Wick 4, Transformers: Uspon zvijeri, Indiana Jones i artefakt sudbine...), svjedočili smo novim projektima nekih legendarnih režisera (Christopher Nolan, Martin Scorsese, Ridley Scott, David Fincher...), ali i grandioznim ulogama glumačkih velikana (Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Bradley Cooper, Cylian Murphy, Joaquin Phoenix...)

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Vodeći se različitim kriterijima, od kvaliteta do globalnog utjecaja, odabrali smo 10 filmova koji su obilježili godinu na izmaku.

10. Zvuk slobode (Sound of Freedom)

Film koji je osvojio kino blagajne svojom potresnom pričom i postao jedan od fenomena godine.

Baziran na životu Timothyha Ballarda (Jim Caviezel), koji je dao otkaz u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti kako bi pomogao spasiti živote djece žrtava trgovine ljudima.

Za niskobudžetni film koji je koštao svega 14,5 miliona dolara (25,54 miliona KM) zbog raznih kontroverzi i optužbi za podsticanje teorija zavjere, desničarenje i vjerski fundamentalizam, dobio je dodatnu reklamu i uspio zaraditi nevjerovatnih 249,1 miliona dolara (438,8 miliona KM) širom svijeta.

Iako zapostavljen od strane filmske struke (razlogi navedeni iznad), zbog svoje snažne poruke zaslužuje mjesto u top 10. 

IMDb: 7.7/10

Rotten Tomatoes: 57%

9. Zrak (Air)

Novo rediteljsko ostvarenje nagrađivanog Bena Afflecka otkriva nevjerovatno partnerstvo između tadašnjeg košarkaškog rookieja Michaela Jordana i Nikeove košarkaške divizije koja je revolucionirala svijet.

Film je temeljen na stvarnim događajima o nastanku Air Jordan, linije košarkaških patika, za koju Nikeov zaposlenik Sonny Vaccaro (Matt Damon) pokušava sklopiti poslovni dogovor s igračem koji će kasnije postati najveći košarkaški fenomen svih vremena.

Film je dobio pozitivne kritike od strane kritičara, s posebnom pohvalom za Affleckovu režiju i izvedbe glumačke ekipe.

IMDb: 7.4/10

Rotten Tomatoes: 93%

8. Ubica (The Killer)

Povratnički film majstora trilera, legendarnog Davida Finchera, baziran na istoimenom francuskom stripu.

Ubica je napeti triler o plaćenom ubici (Michael Fassbender) s grižnjom savjesti nakon "sudbonosnog skorog promašaja". Kada rutinski zadatak krene po zlu, on je prisiljen prilagoditi svoje metode, smisliti plan kako bi sačuvao vlastitu kožu i zadovoljio svoju osvetu na jedini način koji poznaje.

Debitirajući na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru, film je dobio nominaciju za prestižnog Zlatnog lava, priznanje koje se dodjeljuje najboljem filmu. Iako nije uspio osigurati najveću čast, osvojio je nagradu za najbolji soundtrack, muziku koju su osmislili hvaljeni muzičari i dobitnici Oscara Trent Reznor i Atticus Ross.

IMDb: 6.8/10

Rotten Tomatoes: 86%

7. Anatomija pada (Anatomy of a Fall)

Pobjednik Cannesa i dobitnik nagrade za najbolji europski film (EFA), proglašen je pravim remek-djelom.

Fascinantan sudski triler čija radnja prati istragu krivnje ili nevinosti popularne književnice Sandre Voyter (Sandra Huller). Ona je optužena za ubistvo svog supruga, a film se, osim sudskim procesom, istovremeno bavi i istragom njihovog braka, polagano otkrivajući privatne detalje njihovih osobnih života do najsitnijeg detalja kako bi mediji, javnost, te u konačnici sami gledatelji mogli secirati cijeli slučaj.

Film je zaradio i brojne nominacije, uključujući četiri za Zlatni globus, međutim, neće ga biti na Oscarima u konkurenciji za najbolji strani film, jer su Francuzi umjesto njega odlučili prijaviti Strast Dodina Bouffanta (The Taste of Things).

IMDb: 7.8/10

Rotten Tomatoes: 96%

6. Prošli životi (Past Lives)

Drama koju su brojni kritičari proglasili filmom godine.

Rediteljski prvijenac Celine Song dirljiva je lirsko epska romansa koja govori o ljubavi dvoje tinejdžera razdvojenih sudbinom hiljadama kilometara te ispod svog romantičnog eksterijera krije kompleksnu studiju potrage za nekom vrstom kraja.

Prošli životi zaradili su pet nominacija za Zlatni globus.

IMDb: 8.0/10

Rotten Tomatoes: 96%

5. Maestro

Biografska drama o životu legendarnog američkog kompozitora i dirigenta Leonarda Bernsteina, kojeg je na velikom platnu utjelovio Bradley Cooper.

Kao glavni glumac, reditelj i scenarist, Cooper nam u ovom filmu prikazuje Bernsteinov život, od braka s Feliciom Montealegre (Carey Mulligan), do njegove strastvene seksualnosti i ljubavi prema muzici.

Četiri nominacije za Zlatni globus nagovještavaju njegovu značajnu ulogu i na dodjeli Oscara.

IMDb: 6.9/10

Rotten Tomatoes: 80%

4. Jadna stvorenja (Poor Things)

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, reditelja Yorgosa Lanthimosa, na kritiku i publiku je ostavio skoro savršen utisak.

Film je baziran na istoimenom romanu Alasdaira Grayja i predstavlja novu verziju priče o Frankensteinu. U pitanju je nevjerovatna priča o fantastičnom napretku mlade žene, Belle Baxter (Emma Stone), koju briljantni naučnik, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) vraća u život iz mrtvih koristeći dječiji mozak. Zbog žudnje za svijetom koji joj nedostaje, ona bježi s Duncanom Wedderburnom (Marc Ruffalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom svijeta.

Film je u Veneciji ispraćen osmominutnim ovacijama, a gluma Emme Stone je proglašena nevjerovatnom.

Zaradio je čak sedam nominacija za Zlatni globus, a predviđa mu se veliki uspjeh na Oscarima.

IMDb: 8.5/10

Rotten Tomatoes: 93%

3. Ubistva pod cvjetnim mjesecom (Killers of the Flower Moon)

Jedan od najiščekivanijih filmova godine, kultnog reditelja Martina Scorsesea, zasnovan je na istoimenoj knjizi američkog novinara Davida Granna iz 2017. godine.

Riječ je o istinitoj priči koja prikazuje niz brutalnih ubistava u plemenu Osage tokom 20-ih godina prošlog stoljeća, počinjenih nakon što je nafta otkrivena na njihovoj zemlji. To je izazvalo veliku istraga FBI-ja, u kojoj je učestvovao J. Edgar Hoover.

Scorseseov novi film u glavnim ulogama predvode sjajni Leonardo DiCaprio kao Ernest Burkhart, te Robert De Niro kao William King Hale, njegov ujak. Ekipu je pojačala izvrsna Lily Gladstone kao Mollie Kyle, Ernestova supruga.

Film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu. Unatoč trajanju od tri i po sata, dobio je pozitivne recenzije kritičara, koji su naročito pohvalili režiju, scenario, muziku, fotografiju, scenografiju i glumu. Brojne nominacije, uključujući sedam za Zlatni globus, nagovještaj su uspješne noći na Oscarima, gdje će zasigurno biti jedan od favorita.

IMDb: 7.8/10

Rotten Tomatoes: 93%

2. Barbie

Najveća senzacija godine, film Grete Gerwig o najpoznatijoj lutki svih vremena, doživio je enormnu popularnost i uspjeh, te postao apsolutni lider svjetskog box officea, zaradivši nevjerovatnih 1,4 milijarde dolara (2,47 milijardi KM).

Priča prati Barbie (Margot Robbie) koja postaje razočarana stvarnim svijetom nakon što otkrije izazove s kojima se suočava prava žena (seksizam, nerealni standardi ljepote, itd.). Konflikt kulminira kada postane jasno da se Kenu (Ryan Gosling) dopada realni svijet. U isto vrijeme, zli direktor kompanije Mattel (Will Farrell) na potezu je da vrati plastični par u Barbieland.

Iako je označen kao feministički i oštro kritikovan zbog toga, Barbie je uz publiku osvojio filmske radnike, što pokazuje i rekordnih devet nominacija za Zlatni globus. Vjeruje se kako će obilježiti i dodjelu Oscara.

IMDb: 7.8/10

Rotten Tomatoes: 88%

1. Oppenheimer

Sama činjenica da iza sebe ima režisera kakav je Christoper Nolan, svaki film osuđen je na uspjeh. Tako je bilo i s Oppenheimerom, koji je s filmom Barbie obilježio proteklu godinu.

Riječ je o dramatizaciji životne priče J. Roberta Oppenheimera (Cylian Murphy), fizičara koji je imao veliki udio u razvoju atomske bombe, doprinoseći tako završetku Drugog svjetskog rata. Film prikazuje njegov život od studentskih dana sve do poratnog perioda, gdje je njegova slava uključila u političke intrige.

Uz Nolanovu čudesnu režiju, impresivna glumačka ekipa predvođena Cylianom Murphyjem čini Oppenheimer vjerovatno najboljim filmom godine.

Potvrdu za to dobit ćemo na Oscarima, za što će uvod biti Zlatni globus, gdje je film zaradio osam nominacija. Do sada je dobio čak 99 različitih nagrada.

IMDb: 8.4/10

Rotten Tomatoes: 93%

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije