Ko je bio Oppenheimer, čovjek o kojem ovih dana priča cijeli svijet?

0
Radiosarajevo.ba
Ko je bio Oppenheimer, čovjek o kojem ovih dana priča cijeli svijet?
Foto: Twitter / Robert Oppenheimer

Prije nekoliko dana u kinima se počeo prikazivati film 'Oppenheimer' Christophera Nolana koji govori o Juliusu Robertu Oppenheimeru. 

Ta trosatna drama u prvom je vikendu diljem svijeta zaradila 174 miliona dolara.

Film je dobio sjajne kritike i očekuje se da će biti nominiran za više Oscara. Oppenheimera u filmu glumi Cillian Murphy koji se za tu ulogu pripremao više od pet mjeseci. Znatno je smršavio, a da bi izgledao kao taj poznati fizičar, Murphy bi ponekad doslovno pojeo samo jedan badem na dan.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

No, ko je zapravo bio čovjek o kojem trenutno govori cijeli svijet? 

Činjenica da je taj fizičar poznat i kao "otac atomske bombe" dovoljno govori o golemom interesu koji je potaknuo ovaj film. Nadimak je zaradio zbog važne uloge u projektu "Manhattan" tokom kojeg je SAD razvio prvo nuklearno oružje, javlja HRT.

Ovaj legendarni fizičar rođen je 22. aprila 1904. godine u židovskoj porodici u New Yorku. Od djetinjstva su ga nazivali čudom od djeteta jer je rano naučio pisati i čitati, a već prije polaska u školu zanimale su ga mnoge nauke: umjetnost, književnost, matematika...

@hrvatska_radiotelevizija

Tko je bio Robert Oppenheimer, čovjek o kojem priča cijeli svijet?  #hrvatskaradiotelevizija #oppenheimer #robertoppenheimer #fyp #zavas #video

♬ original sound - HRT

Diplomirao je kemiju na Harvardu, studirao je i na Cambridgeu te doktorirao fiziku na Sveučilištu u Göttingenu.

Sarađivao je s velikanima atomske fizike - Rutherfordom, Fermijem i Einsteinom.

1940. godine imenovan je vođom tajne operacije stvaranja atomske bombe "Manhattan Project". U ispitivanja je u samo pet godina uloženo 2 milijarde dolara.

U julu 1945. godine eksplodirala je prva atomska bomba u pustinji Novog Meksika. Kad je vatrena kugla rastalila površinu pustinje, Oppenheimera je uhvatila jeza. Nekoliko sedmica poslije, bombardirani su japanski gradovi Hirošima i Nagasaki.

Oppenheimer cenzurisan zbog eksplicitnih kadrova: 'Dodali' joj haljinu

Oppenheimer cenzurisan zbog eksplicitnih kadrova: 'Dodali' joj haljinu

"Osjećam krv na svojim rukama", obratio se "otac atomske bombe" američkom predsjedniku Harryju Trumanu ubrzo nakon bombardiranja Hiroshime i Nagasakija.

Nakon rata, Oppenheimer se žestoko protivio stvaranju još moćnije hidrogenske bombe. Američke vlasti ga bez dokaza 1954. optužuju zbog podržavanja komunizma, a deset godina poslije, u vrijeme Johna Kennedyja, potpuno je rehabilitiran.

1966. godine zdravlje mu se naglo pogoršalo, a godinu dana poslije umro je od raka grla u vlastitom domu na Princetonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije