Oppenheimer cenzurisan zbog eksplicitnih kadrova: 'Dodali' joj haljinu

1
Radiosarajevo.ba
Oppenheimer cenzurisan zbog eksplicitnih kadrova: 'Dodali' joj haljinu
Foto: Universal Pictures / Scena iz filma Oppenheimer

Nije tajna da je pred izlazak filmova Barbie i Oppenheimer postojala ogromna pompa, za oba filma, koji su potpuno suprotni jedan drugome, a postali su predmet meme-ova i poređenja širom svijeta.

Oppenheimer prati život teoretskog fizičara J. Roberta Oppenheimera, kojeg glumi Cillian Murphy iz serije Peaky Blinders. Oppenheimer je poznat prvenstveno po svom radu na Projektu Manhattan, što je dovelo do razvoja atomske bombe.

Međutim, čini se da je film izazvao kontroverziju iz više razloga, nakon što je scena u kojoj je glumica Florence Pugh gola bila izmijenjena na prikazivanju filma na Bliskom Istoku i u Indiji. Pugh glumi psihijatricu i doktoricu Jean Tatlock, koja je imala vezu s Oppenheimerom.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Scena koja je izmijenjena prikazuje Oppenheimera kako sjedi gol nasuprot Tatlock, koja leži u stolici dok razgovaraju. U neizmijenjenoj verziji, glumac je gol u stolici tokom te scene.

Ali, verzija filma prikazana u Indiji i na Bliskom Istoku ima izmijenjenu scenu, tako da je Pugh prekrivena crnom haljinom dok sjedi u stolici.

Scena iz filma Oppenheimer
Foto: Universal Pictures: Scena iz filma Oppenheimer

Cenzurisanje scena s golotinjom navodno je uobičajena praksa kad filmovi žele osigurati prikazivanje filma u zemljama sa strogim pravilima o prikazivanju golotinje na ekranu. To uključuje Indiju i zemlje na Bliskom Istoku, u kojima postoje zakoni koji ne dopuštaju prikazivanje golotinje u filmovima.

Oppenheimer je prepravljen kako bi dobio U/A certifikat u Indiji. Prema Centralnom odboru za certifikaciju filmova Indije, film s U/A oznakom 'može sadržavati umjerene odrasle teme koje nisu prejake i može ih gledati dijete mlađe od 12 godina uz roditeljski nadzor'.

Film je također izazvao kontroverze u Indiji zbog korištenja citata 'Ja postadoh smrt, uništitelj svjetova'. To je citat iz Bhagavad Gite, koja je jedan od najvažnijih hinduističkih spisa. Ona predstavlja razgovor između princa i njegovog vodiča Krišne dok se bitka odvija oko njih.

Održana premijera filma 'Oppenheimer': 'Najbolje djelo u 21. stoljeću'

Održana premijera filma 'Oppenheimer': 'Najbolje djelo u 21. stoljeću'

Oppenheimer se prisjetio tog citata nakon što je vidio detonaciju atomske bombe, međutim u filmu ga koristi tokom ranije seksualne scene s Tatlock.

Film je ostvario snažan otvarajući vikend, zaradivši 180 miliona dolara (oko 319 miliona KM) širom svijeta i 82,4 miliona dolara (oko 146 miliona KM) u Sjevernoj Americi, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije