Pištolj Han Sola prodan za 550.000 dolara

Radiosarajevo.ba
Pištolj Han Sola prodan za 550.000 dolara
Lažni laserski pištolj, gotovo u cijelosti napravljen od drveta, kojeg je Harrison Ford kao Han Solo koristio u "Povratku Jedija" 1983., prodan je na aukciji za 550.000 dolara, objavila je u nedjelju na Twitteru aukcijska kuća Julien’s Auctions.

"Blaster" Han Sola bio je izložen u prostorijama aukcijske kuće u New Yorku nakon što je 30 godina bio u vlasništvu Jamesa Schoppea, umjetničkog direktora “Povratka Jedija” koji se napokon odlučio rastati od slavnog predmeta i dati ga na prodaju.

Harrison Ford taj je pištolj koristio u trenutku susreta Han Sola, koji ne vjeruje u Silu, i Lukea Skywalkera, a njegova rečenica “Lažne religije i drevno oružje ne mogu se mjeriti s dobrim ‘blasterom’ pri ruci, klinjo” postala je jedan od omiljenih citata iz “Ratova Zvijezda”.

Martin Nolan, izvršni direktor aukcijske kuće, kazao je da Schoppe odlučio na aukciji ponuditi i ostalih 40-ak rekvizita iz “Ratova zvijezda”, poput sjekira Ewoka i broda Jabbe the Hutt.

Sjekira je prodana za 11.250 dolara, dok je jedan drugi ‘blaster’ otišao za 90.624 dolara. No, niko nije postigao cijenu kao omiljeni droid R2-D2 koji je prošle godine prodan za 2,76 miliona dolara na aukciji u Los Angelesu.

Svjetleća sablja Luka Skywalkera  iz prva dva filma prodana je za 450.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije