"The Last Jedi" među najbolje plasiranim filmovima prema ocjenama na IMDB-u

Radiosarajevo.ba
"The Last Jedi" među najbolje plasiranim filmovima prema ocjenama na IMDB-u
Zapadna filmska produkcija dominira i u 2017. godini na internet stranici IMDB pa su i najviše ocjene posjetilaca pripale filmovima iz tog dijela svijeta.

Tako je Dunkirk, reditelja Christophera Nolana o savezničkim snagama na obali Engleskog kanala u Drugom svjetskom ratu – u samom vrhu.

Tu je i nastavak nekada kultnog filma Blade Runner Ridleya Scotta, koji je sada režirao Denis Villeneuve. Specijalni efekti jako su pridonijeli popularnosti filma.

Malo iznenađenje predstavlja visoka ocjena animiranog filma Coco Leeja Unkricha. To je muzička priča s meksičkom tematikom.

Naravno da je i The Last Jedi iz serijala Star Warsa među najbolje plasiranim filmovima po ocjenama na IMDB.

Filmski kritičari upozoravaju na izostanak umjetničkog, odnosno autorskog filma iz kruga visoko ocijenjenih ostvarenja na IMDB, kao i filmova izvan zapadanog filmskog prostora.

To se objašnjava nastavkom tertiranja filma kao “zabavne robe” i igranjem moćnih distributera na, uglavnom, lake teme koje opuštaju gledaoce ili veličaju zapadni, odnosno američki način života, što je već nekoliko decenija globalni trend – navode filmski portali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije