Performans u Zagrebu: Igor i Bojan u iduća 24 sata neće jesti, piti i ići u WC

2
Radiosarajevo.ba
Performans u Zagrebu: Igor i Bojan u iduća 24 sata neće jesti, piti i ići u WC
Foto: Facebook / Slušajmo Naš Sibinj / Tačno u podne se zagrlili

Tačno u podne na zagrebačkom Cvjetnom trgu pulski umjetnik Igor Zenzerović i Bojan Ban, glumac poznat po Netflixovom filmu "A Weekend Away", zagrili su se.

Planiraju tako zagrljeni ostati iduća dvadeset četiri sata, preciznije 23 sata i 59 minuta. Neće u tom razdoblju jesti, piti niti odlaziti na WC. Neće se niti jedan trenutak razdvojiti, čitav dan i noć ostat će tako zagrljeni.

Nešto su se malo razgibali prije performansa, i nakon toga započeli, uz popriličan interes okupljenih prolaznika. Višednevne su pripreme prethodile ovom nastupu, koje su uključile i meditaciju i post, ali i razgovor dvojice umjetnika koji se ranije nisu upoznali. Performans "Studija jednog zagrljaja" odvija se u sklopu 20. Queer Zagreb Festivala.

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Ove je godine, na samom njezinu početku, Zenzerović u Beogradu izveo rad u kojemu se s performericom Natašom Milojević također grlio 24 sata, što je izazvalo popriličan interes.

Kako je nedavno objasnio u razgovoru ideja za 'Studiju' je zapravo rezultat umjetničkog istraživanja distance kao društvene i kulturne činjenice.

"Mislim da danas imamo potpuno drugačiji uređen režim distance, ne gledamo na nju više kao pobunu ili taktiku potlačenih, već je to regulirana i instrumentalizirana biopolitička strategija", kaže te nastavlja:

"Moja slijepa vjera u ovaj rad glavni je generator moje snage. Vježbe uzemljenja, meditacija i post su svakako bitni alati performeru prilikom izvedbe. Moj fanatizam me može gurati do jedne granice, ali ako tijelo ne pripremim na pravilan način, sama izvedba može biti dovedena u pitanje", piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije