Dubioza kolektiv na tržnici u Zagrebu: Ko će okopavati krompir ako svi budu IT-jevci

2
Radiosarajevo.ba
Dubioza kolektiv na tržnici u Zagrebu: Ko će okopavati krompir ako svi budu IT-jevci
Foto: IG / dubiozagram / Veselo je danas bilo u Zagrebu

Zagrepčani koji su danas odlučili da posjete glavnu gradsku tržnicu Dolac uz svježe namirnice dobili su i neočekivanu dozu muzike i dobre zabave.

Jedan od najpopularnijih bendova u regiji, Dubioza Kolektiv, iznenadnim performansom pozvao je sve koji to do sada nisu učinili, da se priključe brojnoj, globalnoj publici Sea Star Festivala koji se održava u Umagu, 27. i 28. maja.

Uz furioznu polusatnu svirku i hitove "Volio BiH", "USA", "Himna generacije" i "Bubrezi" plesali su i prodavači i kupci i svi oni koji su privučeni muzikom došli na Dolac.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Ekipa benda bila je raspoložena, družili su se sa građanima, pjevali su i plesali i svojim porukama mnogima su izmamili osmijeh na licu.

Djelić sjajne atmosfere objavili su na svom Instagram profilu. 

Ovih dana objavili su i album "Agrikultura", čiji naziv već otkriva da se bave temama koje su itekako bliske zbivanjima na Dolcu.

"Album je nastao kao neka psihoterapija u doba koronavirusa. Na njemu smo promišljali kako se nositi sa svim time. Pretpostavljam da se te naše traume čuju na albumu. Šaren je, i stilski i tematski, kao što su ljudi i navikli od nas. Nije nam strano kombinirati sve moguće i nemoguće žanrove, u rasponu "od Bacha do sevdaha", govori Vedran Mujagić, jedan od članova Dubioze.

Poljoprivredne teme se provlače kroz album, a na kraju se sublimiraju u pitanje: "Ko će okopavati krompir ako svi budu IT-jevci"? Ne možemo svi ganjati kriptovalute i NFT-ove. Ko će i šta će prodavati na pijaci, na Dolcu i ostalim pijacama? Album je zapravo priča o tome kako je danas subverzivnije biti poljoprivrednik nego panker na koncertu u Močvari. Te stvari treba osvijestiti. Da nije užasno zavrnuti rukave i otići kopati krompir. Te NFT-ove i kriptovalute ne možemo skuhati i jesti. Tu negdje dolazi taj reality check - kaže muzičar za Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije