Cifra koju u BiH rijetki imaju: Ovo je prosječna plata u Zagrebu za februar

8
Hina
Cifra koju u BiH rijetki imaju: Ovo je prosječna plata u Zagrebu za februar
Foto: EPA-EFE / Zagreb, prosječna plata za februar 2022.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za februar ove godine iznosila je 8640 kuna (oko dvije hiljade i 250 KM) što je porast za četiri posto u odnosu na februar 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.

U odnosu na prosječnu mjesečnu platu za februar na nivou Hrvatske, koja je iznosila 7452 kune (oko 1.950 KM) prosječna zagrebačka neto plata isplaćena za isti mjesec bila je veća za 1188 kuna, odnosno oko 300 KM.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, najviša prosječna mjesečna neto plata u pravnim osobama za februar isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 15.243 kune.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nasuprot tome, najniža je plata isplaćena u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 4.994 kune.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za februar ove godine iznosila je 12.312 kuna, što je porast za 6,5 posto u odnosu na februar 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije