Sindikat: Potrošačka korpa u BiH - 2.500 KM, prosječna plata - 1.000 KM

0
Anadolija
Sindikat: Potrošačka korpa u BiH - 2.500 KM, prosječna plata - 1.000 KM
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Gradska tržnica u Sarajevu

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2022. godine iznosi 2.448,46 KM.

Ujedno je za 342,46 KM skuplja od sindikalne potrošačke korpe u istom mjesecu 2021. godine.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2022. iznosila je 1.045 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,18 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana ( 51 posto), stanovanje i komunalne usluge (12,7), higijena i održavanje zdravlja (6,6 posto), obrazovanje i kultura (6,9 posto), odjeća i obuća (12,3 posto), prijevoz (5,6 posto) i održavanje domaćinstva (4,9 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije