Cijene divljaju: Za mjesec dana potrošačka korpa poskupjela za više od 80 maraka

3
Radiosarajevo.ba
Cijene divljaju: Za mjesec dana potrošačka korpa poskupjela za više od 80 maraka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Gradska tržnica u Sarajevu

Već punu deceniju potrošačka korpa je izjednačena s dvije prosječne plaće u BiH, istaknuto je iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

"Trend se nastavio pogoršavati u posljednjih 18 mjeseci, tako da će se potrošači početi kreditno zaduživati, ne za nabavku dugoročnih kapitalnih investicija poput stana ili vozila, već za osnovno preživljavanje od 'prvog do prvog'", kazao je za Fenu ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Saša Marić.

Po njegovim riječima, rast cijena svih prehrambenih artikala doveo je do pogoršanja potrošačke kupovne moći, što se izravno odrazilo i na kvalitetu života građana.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Naime, poskupilo je mlijeko, kruh, ulje, meso, a veće su cijene i drugih životnih namirnica što se osjeti na proračunu prosječne obitelji.

Odličan primjer su izračuni Saveza samostalnih sindikata BiH čija je potrošačka košarpa za mjesec novembar 2021. godine iznosila 2.190,30 maraka i za 88 maraka je veća od potrošačke korpe za mjesec ranije.

Prema njihovom izračunu, za prehranu četveročlane obitelji potrebno je izdvojiti 1.052,19, za stanovanje i komunalne usluge 311,16 maraka, odjeću i obuću 240 maraka, obrazovanje i kulturu 140, prijevoz 138,00, održavanje kućanstva 120 te za higijenu i održavanje zdravlja 188,95 što čini ukupno 2.190,30 maraka.

Premda je kupovina osnovnih životnih namirnica za veliki broj građana postala luksuz s obzirom na to da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec septembar ove godine iznosila 998 maraka, građani se, kako kaže Marić, vrlo malo žale na kretanje cijena.

No i pored rasta cijena u prehrani, potrošači se uglavnom žale na opće ekonomske usluge, tehničke ispravnosti uređaja kao i na kvalitetu obuće i odjeće – kazao je ombudsman za zaštitu potrošača.

Dodaje kako se postotno izuzetno mali broj žalbi odnosi na kretanja cijena, ali svejedno ombudsmani prate cijene, a inspektori kažnjavaju prevelika povećanja.

Institucija ombudsmana u suradnji s nadležnim inspektoratima prati stanje na terenu kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri pojedini trgovci vrše prevelika povećanja cijena te se i kažnjavaju ako povećanja odstupaju od onih propisanih aktiva entitetskih vlada – navodi ombudsman za zaštitu potrošača Saša Marić, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije