Ovo je najnoviji sarajevskl mladi bend - poslušajte Shizif

9
Radiosarajevo.ba
Ovo je najnoviji sarajevskl mladi bend - poslušajte Shizif
Foto; Printscreen YouTube / Shizif

Grupa srednjoškolskih prijatelja oformila je sastav koji na prvu odiše pozitivnom energijom i podsjeća na neka sretnija vremena kada mladi nisu željeli biti samo "Zvezde Granda".

"Shizif je nedavno osnovan, postoji neka dva mjeseca i ima pet članova. Tu smo Kerim Poturak (gitara), Josip Stapić (gitara). Aleš Hajduk (bas), Omar Operta (bubanj) i ja, Faruk Tufo (gitara i vokal). Nedavno smo snimili u studiju Space Echo našu prvu pjesmu Tramvaj, a spot su uradili mladi i perspektivni režiseri Muhamed Muftić i Davud Zaimović" - priča nam jedan od osnivača ovog benda Faruk Tufo.

Ekipa je mlada, većina Shizifa je još u srednjoj školi, dvojica kreću na fakultet, i nemaju još nikakvih poslova ni obaveza kojih ih sprječavaju da uživaju u muzici i svom zajedničkom kreativnom radu.
Ne bi izdvojili neki poseban uticaj na njihovu muziku, iako se u njihovoj prvoj pjesmi mogu čuti uticaji new primitives, starog Bijelog Dugmeta, Teške industrije, i sl..

"Prednost nas "najnovijih" muzičara je dostupnost apsolutno sve muzike, od 50-ih pa do današnjih dana. Tako da ne bih izdvajao jedan uticaj na našu muziku. To vrijedi i za sve članove, svako naravno preferira nešto, ali to je jedan gulaš različitih muzičkih stilova i žanrova, tako da ćemo to tek da vidimo. Idemo post-modernistički, da vidimo šta je sve postojalo i da probamo uraditi nešto naše" - priča nam Tufo.

Zanimljivo je da u bendu imaju tri gitare, što nije baš čest slučaj.

"Nezgodno je pokrenuti bend s tri gitare, i s dvije je dovoljno teško. To sve vrlo lako može zavrršiti u nekoj buci, ali mi nastojimo da to iskoristimo kao našu prednost. Ako svako zna šta radi, to može ispasti kao jedna cjelina, bez previše buke" - uvjeren je Faruk.

Promocija knjige "Dodir časne sestre" Gojka Berića u Sarajevu

Promocija knjige "Dodir časne sestre" Gojka Berića u Sarajevu

Živih nastupa još nisu imali, a žele uraditi nešto poput VIS Idola - prvo postati "poznati" tj. predstaviti se publici sa pjesmama, pa onda održati javni nastup, koji će biti dobro osmišljen i uvježban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije