Ona je iz BiH, a on iz Venezuele: Upravo su objavili zajednički album - poslušajte pjesme

1
Radiosarajevo.ba
Ona je iz BiH, a on iz Venezuele: Upravo su objavili zajednički album - poslušajte pjesme
Foto: Privatni album / Senka i Carlos predstavili prvi album

"Mi smo Carlos Plaza Romero i Senka Hodžić (Carlos je iz Venezuele i živi u Kostariki više od 12 godina, a Senka živi u Bosni i Hercegovini), i nastupamo pod imenima Imágenes Mentales i Call Me Shadow.

Sretni smo što možemo predstaviti naš zajednički album Breathe In. Breathe Out, objavljen 16. oktobra 2022, koji je napisan, snimljen i produciran od oktobra 2021. do jula 2022. godine."

Ovim riječima se ovaj zanimljivi muzički dvojac predstavio čitateljicama i čitateljima portala Radiosarajevo.ba.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

"Priča o početku naše muzičke saradnje prilično je zanimljiva. Počelo je kad smo slučajno započeli komunicirati na Instagramu i shvatili da dijelimo sličan muzički ukus i utjecaje. Proces se počeo razvijati nakon što je Carlos osmislio instrumentalni dio za pjesmu koja će postati naš prvi zajednički singl, Blurrin' the Lines. Senka je zatim napisala tekst i vokalnu dionicu", navode.

Ono što je počelo kao ideja za saradnju na jednoj pjesmi, postalo je album od deset pjesama. Kažu da su tada shvatili da je njihova muzička veza nešto što je jako teško pronaći, posebno imajući u vidu činjenicu da su iz različitih zemalja i kultura.

"Proces pisanja i snimanja bio je čista magija od početka do kraja. Cijeli je album koncipiran kao neka vrsta metaforičkog muzičkog daha koji nudi niz raspoloženja, žanrova i impresija pretočenih u različite teme.

Sažimajući uticaje indie i synth popa do ambijentalnog, post-grunge i alternativnog rocka, album evocira muzičku nostalgiju 80-tih i 90-tih godina putem savremenih zvučnih horizonata. Koncept i tekstura albuma doimaju se poput filmske muzike", pojašnjavaju dalje, te poručuju:

"Premošćujući okean i sedam vremenskih zona, uspjeli smo stvoriti jedinstvenu ličnu, ali i geografsku muzičku vezu između Kostarike i Bosne i Hercegovine, i time pokazali da hiljade kilometara udaljenosti ništa ne znače. Uložili smo ogromnu energiju i kreativnost u ovaj projekt nadajući se da će ljudi koji slušaju našu muziku uživati slušajući naš album onoliko koliko smo mi uživali stvarajući ga."

Muzički je ovo spoj Venecuele i Bosne i Hercegovine kakav se dosad nije dogodio. Inače, ovo je prvi put da Imágenes Mentales objavljuje album na engleskom jeziku, zahvaljujući čemu svoju muziku ovoga puta donosi široj publici.

Ko su Senka i Carlos?

Carlos Plaza (Imágenes Mentales) je venecuelanski muzičar, kompozitor i producent koji trenutno živi u Kostariki. Do sada je objavio 11 albuma i EP-a, a njegov posljednji samostalni album Presagios je po izlasku odabran kao jedno od “New and Notable” izdanja na Bandcampu 2021. godine.

Senka (Call Me Shadow) je bosanskohercegovačka kantautorica, a njen prvi samostalni singl Time objavljen je 2021. godine pod okriljem Muzičke produkcije Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije