Sarajevo Jazz Guerilla ima svoj prvi album

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo Jazz Guerilla ima svoj prvi album
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sarajevo Jazz Guerilla

Nakon skoro dvadeset godina aktivnog djelovanja na regionalnoj sceni, grupa Sarajevo Jazz Guerrilla konačno je snimila svoj debitantski album. 

Članovi Sarajevo Jazz Guerille poznati su po višegodišnjem djelovanju i saradnji s velikim imenima naše scene, od Dine Merlina, Amire Medunjanin, do grupa Letu Štuke i Zoster, a sada se mogu pohvaliti vlastitim albumom. Izdavač je "Aquarius records".

"Čekala se muzika da se napiše. Bili smo toliko angažovani na drugim stvarima koje radimo, ne samo sa Guerillom, osuđen si kao profesionalni muzičar da radiš puno stvari da bi ostao živ. Nikako nismo uspjeli naći vrijeme da napišemo tu muziku. Međutim kako je sve bilo stalo u koroni, tako smo i mi krenuli da pišemo, a ništa se to ne bi desilo bez podrške kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, te naše krovne organizacije AMUS. Postoji konkurs koji oni objavljuju godišnje, i znam puno mojih kolega koji su na ovaj način dobili podršku", rekao je Dino Šukalo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Album je interesantno putovanje kroz žanrove srodne jazzu i improvizovanoj muzici, na njemu se nalazi 12 pjesama, orginalne kompozicije i obrade grupa Vještice, Stevie Wonder-a, grupe Leb i Sol.

"Ako želite da snimite nečiju pjesmu, morate da dobijete saglasnost autora ili njegovog izdavača. I mi smo došli do Stevie Wonder-a tj. njegovog izdavača (dvije pjesme Stevie Wondera su na albumu Sarajevo Jazz Guerille), i morali smo poslati i demo snimke da oni čuju. Isto tako sa Srđanom Sacherom iz Vještica, kome se jako dopala pjesma i mislio je da ima radijski potencijal. Dobio sam poruku sa radija Maestral iz Pule da je pjesma tamo već bila "hit tjedna". S Vlatkom je već bilo drugačije, morali smo ga nagovarati da pjeva. Ovo je prvi put da Vlatko Stefanovski nije uzeo gitaru u ruke. Poslije mu se dopalo, i rekao je "zvučim kao Frank Sinatra", dodao je frontmen grupe Sarajevo Jazz Guerilla.

Svojom muzikom Sarajevo Jazz Guerilla donosi dio svijeta u Bosnu i Hercegovinu, naime, najzaslužniji za zvuk albuma je Grammy nominovani producent Anthony Gravino iz Chicaga, poznat po saradnji sa imenima kao što su Kurt Elling, Stu Mindeman, Bill Frissel, Marquis Hill i mnogim drugima.

Materijal se snimao u našoj zemlji, ali ne u glavnom gradu, već u Mostaru, u Muzičkom centru Pavarotti.

"Nismo mi slučajno izabrali Pavarotti studio. Ovu muziku ne možete snimati jedan po jedan instrument. Mi smo tamo svirali svi zajedno u jednoj velikoj prostoriji, a ta prostorija ima super zvuk. Svaka prostorija u svakom studiju na svijetu ima svoj zvuk. I nama se sviđa zvuk te prostorije u Pavarotti centru. Pavarotti je stvarno platio svu najbolju opremu za taj studio", objašnjava nam Edvin Hadžić.

Vjerujemo da ljubitelji grupe Sarajevo Jazz Guerilla nisu iznenađeni brojnim saradnjama na albumu, tu su i Nina Badrić, Jaques Houdek, Helem Nejse, Josip Palameta, i stalna saradnica grupe, Nikolina Vujić, koja je napisala i tekst za prepjev pjesme „I wish you love“, koja se kod Sarajevo Jazz Guerille zove „U ljubavi“.

Album je dostupan na svim streaming streaming servisima.

POPIS PJESAMA:

Ona bi na nargilu
U ljubavi
Numberblocks
Daleko od vjetrova
Herbs In My Hands
Zlato
Summer Soft
Goat Harbor
Chet Baker
Creepin'
Yes Doubt
Talasna dužina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije