Poznati jazz i soul pijanista i pjevač Uroš Perić prvi put pred bh. publikom

Promotivni tekst
Poznati jazz i soul pijanista i pjevač Uroš Perić prvi put pred bh. publikom
Foto: McCann / Sarajevo Big Band

Veliki koncert Sarajevo Big Banda i gostujućih muzičara, solista Bundes jazz orkestra (BuJazzo), jazz orkestra mladih Savezne Republike Njemačke te jazz i soul pijaniste i pjevača iz Slovenije, Uroša Perića, održat će se u Domu mladih u nedjelju, s početkom u 20 sati.

U organizaciji Udruženja muzičara Saraj Pro-Brass prvi put pred bh. publikom bit će izvedeni najpopularniji hitovi Raya Charlesa u neponovljivoj interpretaciji Perića, koji je po ocjeni kritičara najbolji interpretator njegove muzike.

Uroš je karijeru započeo 2004. godine, a od svoje 12. godine izvodi bogat repertoar jazz standarda i hitova Raya Charlesa. Odluku da stil ovog legendarnog američkog muzičara održi živim Uroš je donio nakon njegove smrti. Sjajna reakcija publike na Urošev karizmatičan glas, veliki osmijeh i virtuozni nastup, dala mu je dodatni podstrek u tom naumu te je sa svojim programom Tribute to Ray Charles nastupao u brojnim zemljama.

O očekivanjima pred sarajevski koncert kaže:

„Mnogo se radujem što dolazim u vaš grad. Prvi sam u BiH i u Sarajevu, a bit će mi ovo 25. država gdje sam svirao. Koncert će biti pun energije i dobre muzike, od balada do brzog tempa. Mislim da ćemo lijepo zajedno obilježiti 15 godina moga rada“.

U sastavu Sarajevo Big Banda koji će pod dirigentskom palicom Ranka Rihtmana pratiti Perića, nastupit će i trojica mladih solista iz Bundes jazz orkestra: Philip Dornbush na saksofonu, Gregor Sperzel koji svira trombon i Janos Loeber na trubi.

“Trojica muzičara predvodit će duvačke sekcije Sarajevo Big Banda, a saradnja sa njima je počela još u oktobru, kada je zahvaljujući projektnom partneru, Goethe-Institutu, Bundes jazz orkestar održao koncert u Sarajevu uz podršku Sarajevo Big Banda. Još tada Sarajevo Big Band i BuJazzo su razmijenili muzičare koji će solirati i nastupati kao dio duvačke sekcije sa numerama oba Big Banda, što se upravo dešava i na predstojećem koncertu“, izjavio je Marin Gradac, izvršni producent Sarajevo Big Banda i član Upravnog odbora Udruženja muzičara Saraj Pro-Brass te naglašava da će se ta saradnja, zahvaljujući Goethe-Institutu, nastaviti i u budućnosti.

Karte za koncert u iznosu od 15 KM moguće je kupiti na prodajnim mjestima BKC-a i na platu Skenderija u periodu od 9 do 17 sati.

Koncert su podržali: Grad Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Goethe-Institut u Sarajevu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, McCann Sarajevo i Metromedia. Medijski pokrovitelj je radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije