Dva Big Banda u Sarajevu: Kako pjesme Elvisa J. Kurtovića zvuče na njemačkom

Radiosarajevo.ba
Dva Big Banda u Sarajevu: Kako pjesme Elvisa J. Kurtovića zvuče na njemačkom
Foto: Goethe Institut / Koncert

Trinaestog oktobra prvi put u Sarajevu dolazi do susreta dva Big Banda. Naime, na koncertu Bundesjazzorkestra koji organizira Goethe-Institut u BiH zajedno sa partnerima u Brew Imperial Society, Sarajevo Big Band će otovoriti ovaj spektakl jazz muzike sa programom od pola sata u kombo sastavu. Članovi Sarajevo Big Banda su oduševljeni zajedničkim koncertom sa njemačkim muzičarima.

"Jako smo sretni, prije svega, što je Goethe-Institut organizovao koncert Bundes Jazz Orchestera u Sarajevu, a posebno što smo dobili poziv da nastupimo sa njemačkim muzičarima. Goethe-Institut je prva inostrana organizacija u BiH koja je prepoznala Sarajevo Big Band kao mogućeg partnera u svojim aktivnostima, te se nadamo da pomenuto koncertno druženje dva orkestra, naših muzičara i sarajevske publike neće ostati na nivou jedne lijepe večeri, nego i saradnji u skoroj budućnosti", kazali su iz Sarajevo Big Benda i dodali da će zagrijati publiku programom od pola sata sa combo sastavom uz pjevače Renatu Kurtalić i Tayfuna Kesgina.

Na repertoaru se osim klasičnih jazz i soul numera nalaze i dvije pjesme autora Elvisa J. Kurtovića “Surfing at Bembasha” i “Haile Selasije” (njemačka verzija) koja se nalazi na albumu “Sarajevo Big Band i prijatelji”.

Elvis J. Kurtović / Sarajevo Big Band

Sarajevo Big Band priprema novogodišnji koncert u Domu mladih 29. decembra uz želju da na njemu nastupi i dio muzičara iz Bundes Jazz Orchestera.

"Svaki orkestar je živa materija, podložna utjecajima, usponima i padovima u kvaliteti, komunikaciji i umjetničkom izražaju. Kontinuitet u radu, kao i razmjena muzičara osnovni su preduvjeti za rast muzičke kvalitete orkestra, ali i svakog pojedinog člana", ističu iz ovog sarajevskog benda.

Drugi oktobar članovi Bundesjazzorchester zajedno sa dirigentom Jiggs Whigham su krenuli iz Njemačke na mini balkanske turneje kroz Crne Gore, Albanije i BiH. BuJazzo će predstavljati program „A Tribute to the Kenny Clarke-Francy Boland Big Banda“.

Ognjen Tvrtković, bh. muzički kritičar kaže o Whighamu: „Jiggs Wigham je američki trombonist koji najveći dio života proveo u Europi. Virtuozan svirač kakvih je malo na svijetu - njegov dolazak u grad na Miljacki treba stvatiti kao istinski muzički jazz događaj. I ovaj mladi orkestar okuplja neke od najbolljih njemačkih solista.“

Kenny Clarke/FrancyBoland Big Band (CBBB) je bio Big Band modernog Jazza formirano 1961. godine u Keln-u na inicijativu Gigi Campi, americkog bubnjara Kenny Clarke-a i belgijskog pijanista i aranžera FrancyBolanda. Bend je radio do 1972. godine i bio je u svoje vrijeme jedan od najinovativnijih jazz orkestra 60tih godina. Snimili su više od 20 albuma i izveli 221 koncerta po svijetu.

Partneri koncerta Bundesjazzorkestra sa Sarajevo Big Bandom su Jazz Fest Sarajevo, Imperial Brew Society i Jazzbina. Ulaz na koncert je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije