Koncert Sarajevo Big Banda: Dobro poznate melodije u novom ruhu

J. Ć.
Koncert Sarajevo Big Banda: Dobro poznate melodije u novom ruhu
Dva dana nas dijele od koncertne promocije albuma Sarajevo Big Band i prijatelji koja će se održati u subotu, 3. februara, u 20 sati u Domu mladih.

Tim povodom gosti na Radio Sarajevu bili su jedan od osnivača benda i bubnjar Faik Lačević te Marin Gradac, trombonista i nekadašnji pjevač rock benda Zabranjeno pušenje.

U razgovoru s njima saznali smo kako je Sarajevo Big orkestar nastavio tradiciju nekadašnjeg Big Banda Radiotelevizije Sarajevo koja je prekinuta u ratu.

"Bivši Big Band imao je svoje uspjehe i bio je jedan od onih odličnih orkestara koji su u ratu prestali djelovati. Nas nekoliko, koji smo ostali, nastavili smo tu tradiciju", prisjeća se Lačević.

Marin Gradac pojašnjava kako Sarajevo Big Band , kao i svaki drugi orkestar te forme, koristi određene vrste instrumenata. Najzastupljeniji su duvački instrumenti - Saksofoni, tromboni i trube, zatim bubnjevi i bas.

Kada je riječ o Big Band orkestru Radio Sarajeva nezaobilazno ime je veliki umjetnik Esad Arnautalić, koji je zaslužan za mnoge projekte.

Prvi studijski album u novom sastavu Sarajevo Big Band-a donosi dva CD-a s deset hitova sarajevske pop-rock škole u instrumentalnim i instrumentalno-vokalnim izvedbama. Na albumu će se naći 20 vokalno-instrumentalnih numera muzike nekih od najpopularnijih BiH grupa: Plavi orkestar, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Elvis J Kurtović i Letu štuke. 

Kao vokalni solisti pojavljuju se zvijezde: Saša Lošić, Tayfun Kesgin, Sejo Sexon, Dražen Žerić i Dino Šaran. 

Iz Sarajevo Big banda otkrili su i da će pod dirigentskom palicom doajena velikoorkestarskog bh. zvuka Ranka Rihtmana na albumu gostovati Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva i niz instrumentalnih solista koji svojim izvedbama daju potpuno novi i specifičan pečat našim omiljenim, dobro poznatim melodijama.

Organizatori su omogućili besplatan ulaz svim zainteresiranim građanima, uz vrhunsku zabavu.

Pokrovitelj koncerta je Grad Sarajevo.

Podsjećamo još jednom, koncert će se održati 3. februara u sarajevskom Domu Mladih.

Ovaj projekat predstavlja samo dio i početnu fazu jednog šireg projekta, koji ima za cilj da u najboljem svjetlu europskoj publici predstavi ponajbolji dio pop–rock BiH autorskog muzičkog stvaralaštva, još uvijek aktivnih autora, ali i nekih starijih, neizostavnih u ovom kontekstu (IndexiKemal Monteno, itd.), uz pratnju Big Banda.

Trenutno se dogovaraju nastup na festivalu Balkan trafik u Briselu, te koncert u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski ove godine. 

Sarajevo big band baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH.

Plesni orkestar, kao stalni ansambl Radio-televizije Sarajevo, formiran je 1971. godine.  Uspio je sakupiti najbolje individualce iz različitih rock sastava: „Indexi“, „Ambasadori“, „Cod“, „Pro Arte“, koji su zauzeli značajna mjesta u muzičkom životu Bosne i Hercegovine Povremeno, angažiranjem potrebnog broja gudača (violine, viole violončela) iz Simfonijskog orkestra RTSAPlesni orkestar djeluje i  kao Veliki revijski orkestar.

Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je sa radom u ratu, nakon vise od 30 godina rada. Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra Krešimira Vlašića-KeceVladimira Borovčanina-Šente i Gradac Marina, 2000.-te godine osnovan je Sarajevo big band pri udruženju jazz muzičara. Sarajevo big band baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije