Sarajevo Big Band poziva: Loša, Sula, Žera i Šaran u novom izdanju

Radiosarajevo.ba
Sarajevo Big Band poziva: Loša, Sula, Žera i Šaran u novom izdanju

Sarajevo big band baštini tradiciju nekadašnjeg plesnog orkestra RTV BiH u kojem su svirali velikani sarajevske jazz i pop-rock muzičke scene. 

Publika u Sarajevu uskoro će imati priliku uživo slušati ovaj veliki orkestar na koncertnoj promociji novog dvostrukog albuma na kojem su obrade nekih od najpoznatijih pjesama koje pripadaju Sarajevskoj pop-rock školi.  

Pored stalne postave orkestra na koncertu će nastupiti i vokalni i instrumentalni gosti iz BiH i inostranstva, koji su učestvovali u snimanju CD-a.: Saša Lošić, Dražen ŽerićSejo Sexon, Elvis J. Kurtović i Dino Šaran. Orkestrom će dirigovati Ranko Rihtman, doajen velikoorkestarskog BiH zvuka i stalni bandleader  Sarajevo Bag Banda. 

Koncert će se održati 3. februara u sarajevskom Domu Mladih, a ulaz je besplatan!  Pokrovitelj koncerta je Grad Sarajevo,

Na albumu će se naći 20 vokalno instrumentalnih numera muzike nekih od najpopularnijih BiH grupa: Plavi orkestar, Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Elvis J Kurtović i Letu štuke. 

Ovaj projekat predstavlja samo dio i početnu fazu jednog šireg projekta, koji ima za cilj da u najboljem svjetlu evropskoj publici predstavi ponajbolji dio pop–rock BiH autorskog muzičkog stvaralaštva, još uvijek aktivnih autora, ali i nekih starijih, neizostavnih u ovom kontekstu (Indexi, Kemal Monteno, itd.), uz pratnju big banda.

Trenutno se dogovaraju nastup na festivalu Balkan trafik u Briselu, te koncert u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski ove godine.


Sarajevo big band baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH.

Plesni orkestar, kao stalni ansambl Radio-televizije Sarajevo, formiran je 1971. godine.  Uspio je sakupiti najbolje individualce iz različitih rock sastava: „Indexi“, „Ambasadori“, „Cod“, „Pro Arte“, koji su zauzeli značajna mjesta u muzičkom životu Bosne i Hercegovine Povremeno, angažiranjem potrebnog broja gudača (violine, viole violončela) iz Simfonijskog orkestra RTSA, Plesni orkestar djeluje i  kao Veliki revijski orkestar.

Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je sa radom u ratu, nakon vise od 30 godina rada. Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra Krešimira Vlašića-Kece, Vladimira Borovčanina-Šente i Gradac Marina, 2000.-te godine osnovan je Sarajevo big band pri udruženju jazz muzičara. Sarajevo big band baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije