Netflixov novi film sa Denzelom Washingtonom izazvao žestoke rasprave na temu rase

0
Radiosarajevo.ba
Netflixov novi film sa Denzelom Washingtonom izazvao žestoke rasprave na temu rase
Foto: IMDb / Denzel Washington i Antoine Fuqua

Odluka da Denzel Washington igra ulogu kartagenskog generala Hannibala u novom Netflixovom filmu izazvala je žestoku debatu u Tunisu, domovini drevnog vojskovođe.

Nakon slične kontroverze o rasi i zastupljenosti u obližnjem Egiptu oko Netflixove dokumentarne drame o Kleopatri, tuniske novine, društvene mreže, pa čak i dvorane parlamenta, dočekali su raspravu o nijansi kože davno mrtvog vođe.

Tuniski list La Presse objavio je članak na francuskom jeziku u kojem tvrde da je kasting napravio 'epsku grešku', dok su na društvenim mrežama neki korisnici optužili Netflix da promovira 'woke kulturu'.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Internetska peticija koju je potpisalo 1.300 ljudi pozvala je Netflix da "otkaže svoj pseudodokumentarni film" i pozvalo ministarstvo kulture da "preduzme akciju protiv pokušaja krađe naše historije".

Hanibala, rođenog u Kartagi, u blizini današnjeg Tunisa, mnogi smatraju jednim od najvećih vojskovođa u istoriji. Tokom rata protiv Rimljana 218. godine prije nove ere, poveo je svoje trupe i afričke ratne slonove preko visokog prevoja u Alpama kako bi udarili na Rim sa sjevera. 15 godina pustošio je zemlju i ljude, ali nikada nije uspio zauzeti Rim, te je na kraju bio prisiljen vratiti se nazad u sjevernu Afriku.

Denzel Washington dio novog Netflixovog projekta, glumit će čuvenog vojskovođu

Denzel Washington dio novog Netflixovog projekta, glumit će čuvenog vojskovođu

Hanibalova boja kože nije poznata. Historičari drevnog mediteranskog svijeta se uglavnom slažu da je bio feničanskog porijekla – region koji obuhvata moderni Liban i Siriju – iako je živio u vrijeme velikih imperija i miješanja rasa.

Pitanje rase je nedavno u Tunisu dovedeno u prvi plan zbog priliva subsaharskih migranata u zemlju. Predsjednik Kais Saied optužen je da je stvorio "izmišljenog neprijatelja" u februaru kada je bez ikakvih dokaza izjavio, da su migranti dio šire kampanje da se većinsko arapski Tunis učini "čisto afričkim".

Nakon što je Netflix objavio ulogu Washingtona, tuniski zastupnik Yassine Mami je u parlamentu postavljao pitanja ministrici kulture Hayet Ketat Guermazi o projektu.

"Ministarstvo bi trebalo da zauzme stav o ovoj temi", rekao je Mami, koji je i predsjednik odbora za turizam, kulturu i usluge. "Ovdje se radi o odbrani tuniskog identiteta i slušanju reakcija civilnog društva", dodao je.

Guermazi je, govoreći u skupštini, rekla da je njeno ministarstvo umjesto toga fokusirano na pregovore s Netflixom o snimanju nekih scena filma u Tunisu.

"To je fikcija; to je njihovo pravo. Hanibal je historijska ličnost, čak i ako smo svi ponosni što je Tunižanin... Šta smo mogli učiniti?" rekla je Guermazi. "Bitno mi je da u Tunisu snime makar jednu scenu i spomenu je. Želimo da Tunis ponovo postane platforma za strane filmove."

Ranije ove godine, Netflix je postavio Adele James, glumicu mješovite rase, za ulogu Kleopatre, što je navelo egipatsko ministarstvo za antikvitete da objavi izjavu u kojoj su naveli da je ona imala "bijelu kožu i helenističke karakteristike".

Netflix i Washington, koji je ranije glumio crnog američkog aktivistu za građanska prava Malcolma X-a i Shakespeareovog škotskog Macbetha, nisu davali komentar, piše MSN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije