Kevin Spacey planira povratak na velika platna, ali s niskobudžetnim filmovima

0
Radiosarajevo.ba
Kevin Spacey planira povratak na velika platna, ali s niskobudžetnim filmovima
Foto: EPA - EFE / Kevin Spacey

Nakon što je oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, oscarovac Kevin Spacey planira povratak na velika kino platna – ali s niskobudžetnim filmovima.

"U američkim životima ne postoji drugi čin", rekao je pisac Francis Scott Fitzgerald. Kevin Spacey možda misli drugačije: američki glumac i dvostruki dobitnik Oscara trenutno pokušava da otvori novo poglavlje u svojoj karijeri, koja je pretrpjela veliki pad nakon što je optužen za više seksualnih napastvovanja i to u jeku kampanje #MeToo, piše DW.

Njegov agent u Hollywoodu i njegov portparol su ga odbacili, isto kao i producenti Netflixove hit-serije Kuća od karata (House of Cards) u kojoj je imao jednu od glavnih uloga. Netflix je također zamrznuo projekat Gore Vidal, biografski film u kojem Spacey glumi pokojnog američkog romanopisca i političkog buntovnika. Snimanje je tog filma završeno je samo nekoliko sedmica pre nego što su se pojavile prve optužbe.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Prošle godine Spacey nije uspio u pokušaju da poništi arbitražnu presudu kojom je osuđen da producentu Kuće od karata, kompaniji MRC, plati 31 milion dolara (56,24 miliona KM) zbog seksualnog maltretiranja mladih članova ekipe tokom snimanja serije.

A najveću pažnju medija izazvali su reditelj Ridley Scott i studio Sony Pictures koji su uložili milione u skupa naknadna snimanja za historijsku dramu Cijena života (All the Money in the World) iz 2017. Oni su ubacili Christophera Plummera da glumi Jeana Paula Gettyja, a digitalno iz filma uklonili Kevina Spaceyja.

Kevin Spacey je i nakon oslobađajuće presude 'persona non grata'

Kevin Spacey je i nakon oslobađajuće presude 'persona non grata'

Spacey je uvijek isticao da je nevin, a sada – kada ga je sud oslobodio po nekoliko tačaka optužbi, dok je druge odbacio ili je tužilaštvo odustalo zbog nedostatka dokaza – glumac planira povratak na filmsko platno.

To ne znači da će Spacey u bliskoj budućnosti dobiti neku glavnu ulogu u Holywoodu, u nekom blockbusteru ili nekoj Marvel franšizi. To se ne može očekivati. Umjesto toga, zvijezda filmova Dežurni krivci (The Usual Suspects) i Američka ljepota (American Beauty) sada zarađuje za život u filmovima D-produkcije, pojavljujući se u sporednim ulogama u opskurnim, niskobudžetnim ostvarenjima.

Godine 2022. je tako imao sporednu ulogu u italijanskoj drami Čovjek koji je osmislio Boga (L'uomo che disegnò Dio) koju je režirao i u kojoj je glavnu ulogu tumačio Franco Nero. Film nije prikazan van Italije, a Spaceyjeve dijaloge sinhronizovao je jedan lokalni, italijanski glumac. Pojavio se i u igrano-dokumentarnom filmu Jakova Sedlara Bilo jednom u Hrvatskoj u kojem je glumio Franju Tuđmana.

Kevin Spacey

Također, Spacey će se sljedećeg mjeseca čuti – ali se neće i vidjeti – u niskobudžetnom britanskom trileru Kontrola (Control) u kojem je njegov glas postao glas prijetećeg GPS-sistema. Glumac mega-uspješnog filma iz 1997. Povjerljivo iz L.A. (L.A. Confidential) sljedeće godine bi mogao da se vidi i u britanskoj akcionoj komediji Piter pet osam (Peter Five Eight).

Ali, prerano je reći da je bilo koji od tih filmova Spacey "povratak na male i velike ekrane".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije