Nakon koncerta stoljeća: Emocije su još snažne, a ovo su poruke zvijezda

Radiosarajevo.ba
Nakon koncerta stoljeća: Emocije su još snažne, a ovo su poruke zvijezda
Foto: BBC / One World

Online koncert stoljeća pod nazivom One World: Together at home trajao je šest sati i okupio je najveće muzičare iz showbiz industrije.

I dok se utisci sliježu, zvijezde su uputile poruke zahvalnosti, ili ljubavno pismo, kako ga je nazvala Lady Gaga, svim onim koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije novog soja koronavirusa – zdravstvenim radnicima, dostavljačima, poštarima...

Među njima Paul McCartney, The Rolling Stones i Beyonce.

Koncert je emitovan na više televizija i streaming kanala širom svijeta. Iz svojih domova su snimali i Elton John, Stevie Wonder, David Beckham, ali i bivše prve dame SAD-a Michelle Obama i Laura Bush.

"Tako sam zahvalna zdravstvenim radnicima, medicinskim radnicima, svim prehrambenim radnicima i dostavnim ljudima, poštarima, svim ostalim neprofitnim organizacijama koje se toliko trude. Ovo je zaista pravo ljubavno pismo svima vama u cijelom svijetu i nadam se podsjetnika na ljubaznost koja se događa upravo sada", kazala je Lady Gaga, piše The Guardian.

Događaj, koji su organizirali Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i neprofitna grupa Global Citizen, do sad je najveći u kojem su učestvovale zvijezde s ciljem skretanja pažnje na pandemiju koja je ubila više od 160.000 ljudi u svijetu.

Cilj je bio i potaknuti filantrope i kompanije da daju doprinos WHO-ovom Fondu.

"Ono što bih želio večeras, ako mogu, je da vam dam dozvolu za trenutak da se ... nasmiješite", rekla je Lady Gaga, tokom koncerta.

Beyonce nije nastupala, već je poslala videoporuku u kojoj je ukazala na nesrazmjerno visoke stope smrtnosti u afroameričkoj zajednici od COVID-19.

Elton John je nastupio je iz svog vrta u Los Angelesu, sjedeći za svojim klavirom, svirajući hit 1983. godine „I'm still standing“.

Najavili su ga David i Victoria Beckham, a pjesmu je posvetio onima koji se bore protiv pandemije.

„Hvala, hvala, hvala", rekao je.

Rolling Stones, koji se pojavili odvojeno na četiri lokacije, pjevali su pjesmu „You can’t always get what you want”, a Mick Jagger i Keith Richards svirali su akustične gitare.

Wonder je, u počast Billu Withersu, koji je umro prije dvije sedmice, svirao „Lean on me“, dok je McCartney, prisjećajući se da mu je majka bila medicinska sestra i babica, pjevao „Lady Madonna“.

Livestream je predstavio simpatične latino zvijezde Luis Fonsi, pjevačicu Jennifer Hudson, američku fudbalsku reprezentativku Megan Rapinoe, hongkonškog pjevača Easona Chana, indijskog muzičara Vishala Mishra i muzičara iz Emirata Hussaina Al Jassmia.

Emisija je uključivala objave na društvenim mrežama i klipove na kojima se vide doktori i medicinske sestre koji su aplaudirali širom svijeta, porodice koje su se međusobno pozdravljale kroz prozore...

Slavne osobe pozvale su ljude da ostanu kod kuće, redovno peru ruke, poštuju socijalnu distancu i vrše pritisak na svoje političke vođe da uvedu šira ispitivanja bolesti, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije