Najpoznatiji detektivi Miamija ponovo u akciji: "Zločesti dečki" ovaj put idu na - sve ili ništa

0
A. V.
Najpoznatiji detektivi Miamija ponovo u akciji: "Zločesti dečki" ovaj put idu na - sve ili ništa
Foto: IMDb / Scene iz "Zločesti dečki: Sve ili ništa"

Bad boys, bad boys, whatcha gonna do?... Zločesti dečki (Bad Boys) su se vratili uz prepoznatljive stihove Inner Circlea i ovaj put idu na - sve ili ništa.

Jedna od najuspješnijih i najomiljenijih buddy-cop franšiza je poslije tri velika blockbustera (i spin-off serije) dobila novi nastavak, najeksplozivniji i najzabavniji do sada.

Mike i Marcus u bijegu od zakona

Četiri godine od Zločesti dečki zauvijek (Bad Boys 4 Life), trećeg i najuspješnijeg filma cijele franšize (sa zarađenih 426,5 miliona dolara / 772,22 miliona KM), stigao je Zločesti dečki: Sve ili ništa (Bad Boys: Ride or Die).

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Will Smith i Martin Lawrence ponovo "uskaču" u uloge Mikea Lowreyja i Marcusa Burnetta, detektiva za narkotike iz Miamija, koji se ovaj put nađu u netipičnoj situaciji – oni su ti koji bježe od zakona.

Kada njihov pokojni policijski kapetan bude povezan s narko-kartelima, Mike i Marcus kreću na opasnu misiju kako bi skinuli ljagu s njegovog imena. No zavjera seže toliko duboko u policijske redove da se i njih dvojica nađu na meti policije. Kao da to nije dovoljno loše, njihove glave su ucijenjene, što znači da ih osim policijskih snaga lovi svaki gangster u Miamiju i šire...

U rediteljskim ulogama ponovo je belgijski dvojac Adil El Arbi i Bilall Fallah, koji su režirali Zločesti dečki zauvijek. Kao scenarist vraća se i Chris Bremner koji je napisao prošli film, a ovaj put pridružuje mu se i Will Beall, scenarist Aquamana (2018).

Uz Smitha i Lawrencea u glumačkoj ekipi je i specijalni tim iz prethodnog filma. Vanessa Hudgens je stručnjakinja za oružja Kelly, Alexander Ludwig stručnjak za tehnologiju Dorn, dok je Paola Nunez ponovo u ulozi Rite, Mikeove bivše djevojke koja ovaj put ne predvodi AMMO, već je promovisana u kapetanku. A upoznajemo i njenog partnera / budućeg gradonačelnika Lockwooda (Ioan Gruffudd).

U novom filmu ponovo gledamo i novootkrivenog Mikeovog sina Armanda (Jacob Scipio), koji ga je pokušao ubiti u prošlom dijelu, a ovaj put mu pomaže, dok je i sam u bijegu. Od stare ekipe tu je i Marcusov zet Reggie (Dennis Greene) i to sa vrlo značajnom rolom.

Pozitivno iznenađenje za fanove franšize je John Salley, koji ponavlja ulogu hakera Fletchera iz prva dva filma, dok Theresu Randle, koja se u sva tri dosadašnja filma pojavila kao Marcusova supruga Theresa, mijenja Tasha Smith.

Scene iz

Mada je njegov lik ubijen u posljednjem nastavku, Joe Pantolianov kapetan Conrad Howard je i ovdje prisutan ali samo na snimkama koje otkrivaju zavjeru u policijskim redovima.

Jedno od novih, ali važnih imena u cijeloj priči je Eric Dane, koji tumači ulogu glavnog negativca McGratha.

Zabavan povratak u prošlost

Prva tri filma iz franšize Zločesti dečki objavljena su u rasponu od 25 godina i svaki je bio veliki hit, ali nijedan nije pratio kvalitet prethodnika. To je u ovom slučaju drugačije.

Iako su direktno povezani i faktički se nastavljaju, novi film pravi korak naprijed u odnosu na prošli i nudi znatno veći užitak.

Scene iz

Adil i Bilall nam donose impresivnu i stilizovanu kinematografiju, zadržavajući pritom ikonične dodire Michaela Bayja, reditelja prva dva filma, koji se pojavljuje u cameo ulozi (zajedno s još nekoliko poznatih lica).

Sjajan posao obavlja i direktor fotografije, koji uzima uticaj iz animacije i videoigara, pa je kamera u stalnom pokretu. Ove scene su urađene s mnogo kreativnosti i energije, a rad u prvom licu s oružjem svemu daje novu dimenziju.

Nakon skoro 30 godina, hemija između Smitha i Lawrencea je i dalje jednako jaka, a pravo prijateljstvo između dvije zvijezde sija kroz ekran.

U novom filmu dolazi do zamjene uloga između glavnog dvojca. Zavodnik Mike se ženi i pretvara u osobu koja pati od napada panike, dok se vječno neurotični Marcus oporavlja od svog iskustva bliske smrti postajući potpuno neustrašiv. To dovodi do nekih smiješnih, često i urnebesnih scena.

Scene iz

Ovo je definitivno najbolji način na koji se Will Smith mogao vratiti nakon kontroverze na Oscarima, međutim, Martin Lawrence svojim komičnim linijama krade show.

Novi nastavak Zločestih dečki uzima najbolje iz prethodnih filmova, te ih značajno nadograđuje i proširuje. Scene akcije s mnoštvom pucnjave, eksplozija i tučnjava, te završnim obračunom u napuštenom parku s aligatorima, izgledaju spektakularno, što opravdava budžet od 100 miliona dolara (181,06 miliona KM).

Nekoliko nostalgičnih trenutaka će vas podsjetiti na originalni film iz 1995. godine, kojim se rediteljski dvojac očigledno najviše vodio.

Zločesti dečki: Sve ili ništa je smiješan i zabavan povratak u prošlost koji je nadmašio očekivanja. Za fanove franšize, ali i akcijskih komedija, uzbudljiva vožnja koja se mora doživjeti.

Film je na IMDb-u ocijenjen s 6.9/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 64% pozitivnih ocjena kritičara i 97% publike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije