Indijski John Wick: Dev Patel donosi krvavu osvetu na ulice Mumbaija

0
A. V.
Indijski John Wick: Dev Patel donosi krvavu osvetu na ulice Mumbaija
Foto: IMDb / Scene iz "Monkey Mana"

Svaki put kada se pojavi neki novi film osvete, neizbježne su komparacije s Johnom Wickom. Tako je i u slučaju Monkey Mana, rediteljskog prvijenca Deva Patela, kojeg nazivaju indijskom verzijom popularne akcijske franšize s Keanuom Reevesom.

Ali u ovom slučaju ta povezanost zaista postoji i dovoljan je jedan pogled na trailer filma da je primijetite. Stil i dinamika akcije u neprekidanim kadrovima neodoljivo podsjećaju na Baba Yagu.

Religijski kontekst

Dev Patel glumac je kojeg pamtimo po krimi romansi Milioner s ulice (Slumdog Millionaire, 2008) - filmu koji je dobio osam Oscara - gdje je svojom glumom osvojio publiku. Karijera mu je dosegnula nove visine kad je osvojio oscarovsku nominaciju za najboljeg sporednog glumca u biografskoj drami Lav (Lion, 2017).

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Sada se predstavlja u jednom sasvim drugačijem, netipičnom izdanju za njega, gdje uz režiju, potpisuje scenarij, producira i - glumi glavnu ulogu.

Patelov film prvobitno je bio namijenjen za streaming diva Netflix koji ga je otkupio. Međutim, oscarovac i producent Jordan Peele ga je imao priliku ranije pogledati i bio je toliko oduševljen viđenim da mu je uz svoju produkcijsku kuću Monkeypaw zajedno sa studijom Universal omogućio izlazak u kino dvorane.

Patel je u filmu utjelovio podzemnog uličnog borca, poznatog samo kao Kid (Klinac), koji se trudi preživjeti u sirotinjskim četvrtima Mumbaija, ali s gorućom željom za osvetom. Kako film napreduje, polako nas upoznaje s metama svoje osvete i razlozima zbog kojih je opsjednut time.

Ono po čemu se Monkey Man uveliko razlikuje od ostalih akcijskih filmova je njegova povezanost s hinduističkom mitologijom i indijskom kulturom. I sam naziv filma je vezan za hinduističkog boga s glavom majmuna, Hanumana, koji je zaštitnik ljudi te predstavlja snagu, hrabrost i odanost.

Scene iz

Patelov neimenovani protagonist simbolično nosi masku majmuna kao znak snage, te se putem od osobe koja želi osvetiti smrt svoje majke pretvara u zaštitnika svih slabijih i nemoćnih koji pate pod nasiljem i nepravdom.

Patel je za svoj rediteljski prvijenac okupio stare kolege iz ranijih filmova. Tako uz njega u Monkey Manu još glume Sharlto Copley s kojim je ranije dijelio filmsko platno u filmu Chappie (2016), te Vipin Sharma i Adithi Kalkunte koji su s njim glumili u Hotelu Mumbai (2018).

Zadivljujuće akcijske scene

Film vodi gledatelje na uzbudljivo putovanje kroz prljave ulice Indije, gdje protagonist, briljantno odigran od strane Deva Patela, prolazi kroz svijet političkog kriminala, iskupljenja i samootkrivanja.

Priča Monkey Mana je i dirljiva i uzbudljiva, istražujući teme identiteta, porodice i težnje za pravdom. Dok se protagonist bori s vlastitim demonima i suočava s nepravdom društva, publika je zatočena dubinom emocija i kompleksnošću prikazane na ekranu.

Scene iz

Ali ono što zaista izdvaja Monkey Mana su zadivljujuće akcijske sekvence, koreografirane s preciznošću i stilom. Od uzbuđujućih potjera po krovovima do napetih borbenih scena, film pruža uzbuđenje puno adrenalina od početka do kraja.

Borbene scene su dinamične, a kamera nikada ne miruje. Uzbudljiva muzika i dizajn zvuka unaprjeđuju ono što se događa na ekranu.

Iako nikada nije imao slično iskustvo, Patel se inspirisan Bruceom Leejem odlično snalazi u svojoj ulozi osvetnika, koju je shvatio vrlo ozbiljno (tokom snimanja polomio obje šake i stopalo).

Monkey Man nam nudi krv, prljavštinu, sjajnu koreografiju borbi i atmosferski uvid u neke od najmračnijih kutaka azijskog podzemlja.

Scene iz

Sa svojom uzbudljivom pričom, izvrsnom režijom i zadivljujućom akcijom, to je kinematografsko iskustvo koje se ne smije propustiti.

Film je na IMDB-u ocijenjen sa 7.3/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 88% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije