Šta se desi kada naljutite 'Pčelara'? Jason Statham u brutalnom osvetničkom pohodu i borbi za pravdu

0
A. V.
Šta se desi kada naljutite 'Pčelara'? Jason Statham u brutalnom osvetničkom pohodu i borbi za pravdu
Foto: IMDb / Scene iz 'Pčelara'

Ljubitelji akcijskog žanra nisu mogli zamisliti bolji početak godine, jer su odmah dobili ono što najviše vole – adrenalinsku vožnju punu zabave.

To je adekvatan opis za Pčelara (The Beekeeper), novi film akcijske zvijezde Jasona Stathama u kolaboraciji s Davidom Ayerom, rediteljem poznatih akcijskih ostvarenja kao što su Teška vremena (Harsh Times, 2005), Kraljevi ulice (Street Kings, 2008), Posljednja patrola (End of Watch, 2012), Srce od čelika (Fury, 2014), Sabotaža (Sabotage, 2014)...

Jednostavna, ali učinkovita priča

Statham ne uzima predah kada je posao u pitanju jer je zvijezdi franšiza Transporter i Ubrzanje (Crank) ovo peti film u posljednjih godinu dana. Za razliku od Operacije Fortune: Prevara stoljeća (Operation Fortune: Ruse de Guerre), Brzih i žestokih 10 (Fast X), Meg 2: Put u dubinu (The Trench) i Plaćenika 4 (Expend4bles), Pčelar je mnogo osobniji.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Statham glumi Adama Clayja, bivšeg člana tajne elitne organizacije Pčelari (poput IMF-a u Nemogućoj misiji ili A-Tima), koji se povukao iz svijeta akcije i sada živi usamljeničkim životom brinući se za svoje pčele. Međutim, kada njegovoj starijoj susjedi prevarom otmu životnu ušteđevinu s tragičnim posljedicama, on se vraća u akciju kako bi pronašao i kaznio odgovorne. To vodi do brutalnog osvetničkog pohoda koji poprima nacionalne razmjere.

Priča je smišljena i napisana od strane Kurta Wimmera, scenariste hitova Afera Thomasa Crowna (The Thomas Crown Affair, 1999), Ekvilibrijum (Equilibrium, 2002) i Građanin opasnih namjera (Law Abiding Citizen, 2009).

Uz Jasona Stathama, u Pčelaru glume Emmy Raver-Lampman kao FBI agentica Verona Parker, Josh Hutcherson tumači lik tehnološkog magnata Dereka Danfortha, a Jeremy Irons je njegov zaštitnik Wallace Westwyld. U ostalim ulogama su Minnie Driver, Phylicia Rashad, Taylor James Bobbi Naderi.

Priča filma je jednostavna, ali učinkovita. Adam Clay je lik koji je izgubio vjeru u svijet, ali kada mu je neko koga voli ugrožen, on je prisiljen ponovo se boriti za pravdu. Kroz svoj osvetnički pohod uvlači nas dublje u tajanstveni svijet moćnih organizacija. Njegova priča je mračna, beskompromisna i obećava brutalnu borbu protiv sistema.

Statham utjelovljuje čovjeka koji će će učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio svoju košnicu. On je jednostavno inkarnacija smrti. Bez oklijevanja i milosti likvidira bezlične negativce, što je njegova praksa.

Mnoštvo akcije i uzbuđenja

Režija odlično iznosi akcijske scene i vraća Ayera na pravi kolosijek nakon ne baš uspješnog Prikupljača poreza (The Tax Collector, 2020). Ayer je poznat po svojim scenama koje su često nasilnije od prosjeka, a Pčelar nije iznimka. Akcija je brutalna, dobro koreografirana i uzbudljiva.

Scene iz 'Pčelara'

Wimmerov scenarij nikada ne propušta priliku da nas podsjeti da su pčele ključna tema. Tako Stathama, odnosno Claya, predstavlja kao stvarnog pčelara, samo da bi naglasio cijelu ideju s pčelama. Kroz film imamo i česte šale koje se tiču pčela, a koje vrlo dobro pogađaju suštinu.

Muzika Davida Sardyja i Jareda Michaela Fryja čak i najbezveznije obrate tretira s najvećom ozbiljnošću.

Kao i većina osvetničkih filmova, Pčelar je strukturiran poput videoigre, koja vodi sve do velikog zlog šefa.

Kraj ostavlja vrata otvorenim za nastavak, kako je prvobitno i zamišljeno. Studio (MGM) navodno želi od Pčelara stvoriti franšizu koja bi gledatelje još više uvukla u svijet njihove košnice i načina djelovanja. Stoga bi u potencijalnom drugom dijelu trebali dobiti više informacija o samom programu i organizaciji Pčelari, o čemu se inače malo toga otkriva, kao i o Clayjevom privatnom životu.

Scene iz 'Pčelara'

Pčelar je uzbudljiv film koji će zadovoljiti svakog obožavatelja akcije, posebno onih koji vole tip gdje je jedan čovjek sam protiv svih, slično Johnu Wicku, ali s drugačijim stilom. Kao i većinu posljednjih osvetničkih filmova, Pčelara nazivaju kopijom Johna Wicka, ali je bolji od većine imitatora.

Pčelar nudi užitak u kinu, predstavljajući dobar izbor za one koji traže zabavu bez previše kritičke analize.

Ako volite uzbudljive akcije visokog tempa, gdje loši momci dobijaju ono što zaslužuju, onda će vam se Pčelar sigurno svidjeti.

Film je na IMDb-u ocijenjen s 6.8/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 69% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije