Kultni film iz 80-ih u novom ruhu: Jake Gyllenhaal i Conor McGregor nam donose prvoklasnu zabavu

0
A. V.
Kultni film iz 80-ih u novom ruhu: Jake Gyllenhaal i Conor McGregor nam donose prvoklasnu zabavu
Foto: IMDb / Scene iz 'Road Housea'

Remakeovi filmskih klasika sve su češća pojava u Hollywoodu, koji se već dugo bori s hroničnom nestašicom ideja.

Uglavnom se ti filmovi pokažu kao neuspješni, te skoro uvijek pokvare imidž originala. Postoje i suprotni primjeri, kad te nove verzije nadmaše izvorni film ili barem budu jednako dobre, s čim se nostalgičari i vjerni fanovi originalnog filma teško mire, pa imamo podijeljena mišljenja.

Uticajna akcija

Posljednji u nizu filmova koji je izazvao takve reakcije je remake Road Housea, kultne akcije iz 1989. s Patrickom Swayzejem u glavnoj ulozi, koji je ovih dana najgledaniji film na Amazonovom Prime streaming servisu.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Road House ili u prijevodu Kuća na putu, stekao je kultni status iako nije uspio pronaći svoju publiku sve do prikazivanja na kablovskoj televiziji. Prekomjerno nasilje i kičasti humor uklopili su se u specifičnu demografsku grupu, te je on postao uticajan akcijski film iz 80-ih godina.

Stoga su se po najavi da će se snimati remake pojavile sumnje kako će on izgledati, ali je nakon prikazivanja filma na SXSW filmskom festivalu i prvih recenzija postalo jasno da su reditelj filma Doug Liman i scenaristi Anthony Bagarozzi, Chuck Mondry i R. Lance Hill uradili dobar posao.

Zvijezda remakea je Jake Gyllenhall, koji nasljeđuje Swayzejovu ulogu Daltona (s tim što se zove Elwood, a ne James). Ovaj put, naš junak je bivši UFC borac s nesretnom prošlošću i ubilačkim namjerama koji se nađe u situaciji gdje mora braniti bar u Key Westu od bogatog kriminalca, korumpiranih policajaca na njegovoj platnoj listi i bande motociklista.

Limanova verzija, za razlilku od one Rowdyja Herringtona, premješta radnju iz malog gradića Missourija na fotogeničniji Florida Keys, što se pokazuje kao pun pogodak.

Gyllenhaalov Dalton je novi tip akcijskog junaka, jednako brižan i osjetljiv kao što je nemilosrdno nasilan kada treba biti. Za razliku od Swayzejeve inkarnacije glavnog lika, koja je hladna i enigmatična, Gyllenhaalova je razgovorljiva i pristupačna.

Pritom u prvi plan iskaču njegovi impresivni mišići, kojim zasjenjuje čak i svoju hvaljenu fizičku transformaciju u Southpawu (2015). Gyllenhaal je također uvjerljiv kao borac koji očigledno uživa pokazati lokalnim razbojnicima ko je ko, u nizu sjajno koreografiranih masovnih tučnjava.

Scene iz 'Road Housea'

U međuvremenu, show krade UFC zvijezda Conor McGregor igrajući poremećenog i neobuzdanog tipa (u svojoj prvoj filmskoj ulozi), koji je unajmljen da ubije Daltona. Cijela njegova izvedba je potpuno u skladu s njegovom ličnošću. McGregor je sa svojim likom Knoxom donio život filmu i čini se da je njegov dolazak bio katalizator koji je probudio Gyllenhaalovu, odnosno Daltonovu psihičku stranu.

Čak i brza romansa između Daltona i lokalne doktorice Ellie, odigrana sa šarmom i žarom od strane Daniele Melchior, izbjegava kliše.

Glavni negativac Ben Brandt, kojeg je utjelovio Billy Magnusson, prikazan je kao nadmeni idiot koji očajnički pokušava ostati na dobrom glasu kod svog kriminalnog vođe, inače njegovog oca.

Vjernost originalu

U nekim ranim recenzijama, kritičari su istakli vjernost filma originalnom konceptu. Unatoč promjenama u nekim imenima, radnji i lokaciji, priča ostaje vrlo usklađena s onim što je originalni Road House pokušao postići. Pritom je dovoljno drugačiji da izbjegava komparacije.

Scene iz 'Road Housea'

Film nije osmišljen da bude ozbiljan, niti pun intenzivne drame, već je to akcijski film poput onih koji su postali popularni 80-ih i 90-ih godina. Road House je nasilan, kičast, smiješan i pun adrenalina.

Od krvi i brutalnosti do humora, sve je pretjerano, i to djeluje. Road House nije film koji pokušava osvojiti pohvale i nagrade, već animirati svoju publiku i pružiti joj nešto potpuno zabavno.

Remake koristi znatno veći budžet od originalnog filma s 85 miliona dolara (153,68 miliona KM) na raspolaganju. Prekrasni i jedinstveni okoliši daju filmu veći osjećaj razmjera i čine ga vizuelno impresivnim.

Vješto režiran od strane Limana, s duhovito napisanim scenarijem, novi Road House je pravi show.

Borbe su fantastične i ostavljaju bez daha, a vrhunac dobijaju okršajem Daltona i Knoxa.

Road House ispunjava ono što se od njega očekuje, a to je prvenstveno dobra zabava.

Scene iz 'Road Housea'

Filmovi poput njega nisu za svakoga, jer nisu svi ljubitelji borilačkih filmova.

Dok su mišljenja podijeljenja, kritičari i publika se uglavnom slažu oko jednog, a to je Gyllenhaalova izvedba, kojoj ne mogu naći manu.

Reditelj Doug Liman nije bio sretan što film ide direktno na streaming bez premijernog prikazivanja u kinima i nije se libio izraziti svoje frustracije svijetu.

Kako god, Road House izgleda raskošno na ekranu bilo koje veličine i savršen je za super zabavnu noć kod kuće.

Film je na IMDB-u ocijenjen s 6.2/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 62% pozitivnih ocjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije