Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

0
A. V.
Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu
Foto: IMDb / 'Late Night with the Devil' dobio izvrsne kritike

Dok se horor žanr u posljednje vrijeme susreće s vidnim nedostatkom originalnosti (sve veći broj sequela, prequela, remakeova, rebootova...), jedan film je upravo svojim jedinstvenim konceptom osvojio kritičare i publiku.

Late Night with the Devil naziv je novog nadnaravnog horora od braće reditelja i scenarista Camerona i Colina Cairnesa, koji je poslije dugog čekanja stigao na streaming.

Cijena slave

Film je svoju premijeru imao još prije nešto više od godinu dana na filmskom festivalu SXSW, nakon čega je prikazan na mnogobrojnim festivalima širom svijeta i dobio izvrsne kritike. Stoga su ljubitelji horora nestrpljivo čekali njegov službeni izlazak.

Poznati meteorolog najavio šta nas čeka: 'Sigurno će biti oblasti koje će imati jako nevrijeme'

Poznati meteorolog najavio šta nas čeka: 'Sigurno će biti oblasti koje će imati jako nevrijeme'

Radnja filma smještena je u 1977. godinu i prati Jacka Delroya (David Dastmalchian), voditelja fiktivnog kasnovečernjeg talk showa Noćne sove, koji se suočava s drastičnim padom gledanosti godinu dana nakon tragične smrti njegove supruge. Očajan da promijeni svoju sudbinu, Jack planira Halloween specijal kakav još nije viđen, ne sluteći da će osloboditi zlo u dnevne sobe Amerike.

U sklopu svog paklenog plana, on odlučuje ugostiti niz paranormalnih gostiju uključujući spiritista Christoua (Fayssal Bazzi), nekadašnjeg mađioničara i zagriženog skeptika Haiga (Ian Bliss) i na kraju parapsihologinju June (Laura Gordon) u pratnji štićenice Lilly (Ingrid Torelli), 13-godišnje djevojčice koja je preživjela masovno samoubistvo poklonika Sotone i za koju June tvrdi kako je opsjednuta demonom.

Jack vjeruje da je pronašao formulu za postizanje svog cilja, međutim, kako emisija odmiče, shvata da je zaglibio jer događaji počinju izmicati kontroli.

Late Night with the Devil je potpuno drugačiji od svega dosad viđenog. Ovo zanimljivo i intrigantno putovanje kroz jednu epizodu kasnovečernjeg talk showa, kombinuje elemente dokumentarca i found footagea, a u fokus stavlja cijenu slave i očajničke mjere koje pojedinci poduzimaju kako bi je postigli ili održali.

Osvježenje u žanru

Braća Cairnes vjerodostojno rekreiraju duh 70-ih, uz odličnu scenografiju i kostime, ali najveće pohvale idu za Dastmalchiana, koji poslije niza sporednih i epizodnih uloga konačno dobija priliku da se pokaže kao glavni glumac i fantastično odrađuje taj posao.

On pruža vrlo uvjerljivu izvedbu TV voditelja koji je u srcu dobra osoba, ali je pokvaren svojom požudom za slavom.

Ovaj niskobudžetni horor dokazuje da vam nije potrebno puno novca da biste napravili dobar film. Postavljanje seta u jednom studiju bila je sjajna ideja jer dodaje klaustrofobičnu atmosferu, a dužina trajanja od 93 minute čini da film nikada ne djeluje dosadno.

Najveće kritike odnose se na specijalne efekte, u čijem stvaranju je korištena umjetna inteligencija i koji nisu ispali baš najbolje. Ali, s ozbirom da je na njih utrošeno tek 150.000 dolara, to i ne izgleda tako loše.

'Late Night with the Devil' dobio izvrsne kritike

Iako povremeni problemi s ritmom i prenaglašeni finalni čin mogu ometati tok priče, ove mane nadoknađene su sjajnim dizajnom produkcije, pametnim scenarijem i izvrsnim izvedbama, posebno protagoniste.

S priličnom dozom kiča, Late Night with the Devil nije posebno zastrašujući, ali je izuzetno osvježenje u žanru koji je u posljednje vrijeme frustrirajuće dosadan.

Novi horor braće Cairnes nije revolucionaran, ali je drugačiji i originalan. Ako ste obožavatelj horora i tražite nešto daleko od tradicionalnog, Late Night with the Devil je za vas.

Film je na IMDb-u ocijenjen sa 7.1/10, dok na Rotten Tomatoesu ima 97% pozitivnih ocjena kritičara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije