Najbolje sa streaminga: Ovo je top 10 serija u 2023. godini

1
A. V.
Najbolje sa streaminga: Ovo je top 10 serija u 2023. godini
Foto: IMDb / Televizijska produkcija ponudila obilje

Unatoč višemjesečnom štrajku scenarista i glumaca, televizijska produkcija je umjesto nestašice ponudila obilje.

Streaming servisi zacementirali su svoj položaj najjačeg izvora vizualnog entertainmenta, a Netflix mjesto vodeće platforme s preko 247.15 miliona pretplatnika (podaci od 13. decembra).

Uz već etablirane serije, koje su doživjele svoje nove sezone (Succession, The Bear, Happy Valley, Barry, Loki...), svjedočili smo nekim novim ostvarenjima koja su osvojila publiku i kritičare.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

U nastavku vam donosimo listu 10 najboljih TV serija u 2023. godini prema našem izboru.

10. Pokeraško lice (Poker Face) – Peacock

Od kreatora filmova Nož u leđa (Knives Out), Riana Johnsona, dvaput nominiranog za nagradu Oscar, stigao je jedan od najzabavnijih naslova godine.

Desetodjelna krimi komedija u svakoj epizodi donosi novu zagonetku, a prati lik Charlie (Natasha Lyonne), koja ima izvanrednu sposobnost prepoznavanja kada neko laže. Charlie kreće na put u svojoj Plymouth Barracudi i gdje god da se zaustavi nailazi na novu postavu likova i neobične zločine koje jednostavno mora riješiti.

Serija je dobila odlične kritike i brzo stekla status 'Certified Fresh' na stranici Rotten Tomatoes koji se dodjeljuje filmovima i TV emisijama s najboljom recenzijom. Kao potvrda uspjeha došle su četiri nominacije za nagrade Emmy.

IMDb: 7.9/10

Rotten Tomatoes: 98%

9. Silos (Silo) – Apple TV+

Apple TV+ se po kvalitetu i ponudi pokazao kao ozbiljna konkurencija Netflixu, a da im nisu daleko pokazala je i serija Silos (Silo).

Riječ je distopijskoj adaptaciji istoimenog naučno-fantastičnog serijala romana Hugha Howeyja. Smještena u distopijsku budućnost gdje zajednica postoji u ogromnom podzemnom silosu s 144 nivoa, serija prati Rebeccu Ferguson u ulozi inžinjera koja se upetljava u tajne njegove prošlosti i sadašnjosti.

Serija je dobila pozitivne recenzije od kritičara, koji su posebno pohvalili izgradnju svijeta, dizajn produkcije i izvedbu Rebecce Ferguson.

Gledat ćemo je i dalje, s obzirom da je obnovljena za drugu sezonu.

IMDb: 8.1/10

Rotten Tomatoes: 88%

8. Noćni agent (The Night Agent) – Netflix

Netflixov akcijski triler koji je potpuno zaludio publiku i oborio sve moguće rekorde gledanosti (preko 812 sati gledanja).

Nastala po istoimenom romanu Matthewa Quirka, serija prati FBI-ovog agenta Petera Sutherlanda (Gabriel Basso) koji se nađe usred opasne zavjere što vodi sve do Ovalnog ureda američkog predsjednika.

Naravno, obnovljena je za drugu sezonu, čiji se izlazak očekuje 2024. godine.

IMDb: 7.5/10

Rotten Tomatoes: 74%

7. Psihoterapija (Shrinking) – Apple TV+

Dramedija s Jasonom Segelom i Harrisonom Fordom u glavnim ulogama, koju su osmislili kreatori popularne serije Ted Lasso, jedna je od najzabavnijih, ali i najdirljivijih serija koje su se pojavile na streamingu.

Deset epizoda prve sezone prate ožalošćenog psihoterapeuta Jimmyja (Jason Segel) koji odlučuje zanemariti svoju edukaciju i svojim klijentima govoriti šta tačno o njima misli. Iako su godine učenja i njegova etičnost bačene u vjetar, na kraju ipak ima veliki utjecaj na promjene u životima svojih klijenata, što na kraju promijeni i njegov život.

Serija je dobila pozitivne recenzije, s pohvalama za izvedbe, scenarij i humor. Zaradila je i dvije nominacije za Emmy, a dobila je i zeleno svjetlo za drugu sezonu.

IMDb: 8.0/10

Rotten Tomatoes: 91%

6. Slava (The Glory) – Netflix

Južnokorejska triler serija za kratko vrijeme postala je jedna od najgledanijih u historiji Netflixa.

Serija prati brižljivo osmišljenu osvetu jedne žene (Song Hje-kjo), čija su meta njeni nekadašnji zlostavljači iz srednje škole. Malo po malo ona pretvara život u noćnu moru svima koji su joj se zamjerili u ranoj mladosti.

Serija je stekla takvu popularnost, da su se na društvenim mrežama pojavili nalozi na kojima se sa pratiocima dijelile informacije o tome gde se mogu kupiti odjevni komadi koje nose junakinje, a u trgovinskim lancima su praktično razgrabljeni.

IMDb: 8.1/10

Rotten Tomatoes: 88%

5. 1923 – Paramount+

Prednastavak hvaljene i nagrađivane serije Yellowstone Taylora Sheridana donosi priču o generaciji porodice Dutton tokom 1920-ih u Montani kada se suočavaju s pandemijom, sušom i krajem prohibicije, a sve to iz gledišta patrijarha porodice Jacoba i njegove supruge Care koje glume Harrison Ford i Helen Mirren.

Zahvaljujući jakim glumačkim imenima te činjenicom da je to još jedna Sheridanova serija, uz to prequel već postojeće hit serije, 1923 bila je uspješna od same premijere kad je postala najgledanija američka premijera u Sjevernoj Americi za streaming Paramount+ s 7,4 miliona gledatelja.

Serija je dobila i mahom pozitivne kritike, posebno za Forda i Mirren čija je sama hemija dovoljna da vas zainteresira za radnju. I ono možda najvažnije, gledat ćemo nastavak priče u drugoj sezoni.

IMDb: 8.3/10

Rotten Tomatoes: 90%

4. Diplomatkinja (The Diplomant) – Netflix

Još jedan hit naslov s Netflixa. Politička triler serija koju je kreirala Debora Cahn, osvojila je gledatelje, a najavljena je i druga sezona nakon što je uspjela skinuti Noćnog agenta s vrha liste gledanosti.

Serija je usredotočena na Kate Wyler (Kerri Russell), novu veleposlanicu Sjedinjenih Država u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja mora smiriti međunarodne krize, stvoriti strateške saveze u Londonu i prilagoditi se svom novom mjestu u centru pažnje, dok pritom pokušava preživjeti svoj brak s kolegom Hal Wylerom (Rufus Sewell), diplomatskim veteranom.

IMDb: 8.0/10

Rotten Tomatoes: 83%

3. Pad kuće Usher (The Fall of the House of Usher) – Netflix

Netflixova limitirana serija koju je stvorio Mike Flanagan, predstavlja intrigantnu adaptaciju Edgara Allana Poea u savremenom kontekstu.

Radnja prati nemilosrdnog brata i sestru, izvršne direktore korumpirane farmaceutske kompanije koji grabe bogatstvo i grade moćnu porodičnu dinastiju. Međutim, porodica počinje propadati kada njihovi nasljednici, odnosno njihova djeca, počnu misteriozno umirati na brutalan način, a porodica je prisiljena suočiti se sa svojom mračnom prošlošću.

Serija je uspješno uvela elemente iz različitih Poeovih priča, stvarajući originalnu priču o pohlepi i porodičnom uništenju. Kroz osam epizoda, Mike Flanagan gradi krajnje intrigantan svijet i postavlja odlično temelje za napetu dramu.

IMDb: 7.9/10

Rotten Tomatoes: 90%

2. Zavada (Beef) – Netflix

Skoro da nema osobe koja je pogledala Zavadu, a da nije ostala impresionirana s njom. Osim što je 'zarazila' publiku, Netflixova mračna komedija dobila je i odlične kritike, te joj se predviđa da će 'pokupiti' velike nagrade.

Serija prati posljedice bijesnog incidenta na cesti između dva stranca. Danny Cho, propali poduzetnik s problemima, sukobljava se s Amy Lau, samostvorenom poduzetnicom slikovitog života. Sve veći ulozi njihove svađe razotkrivaju njihove živote i odnose.

Sjajni Ali Wong i Steven Yeun igraju glavne likove Amy i Dannyja iz čijeg sukoba i želje za osvetom proizlazi problematika fenomena današnjeg društva koja je u posljednje vrijeme jako popularna tema u svijetu filmova i serija.

Serija je dobila čak 13 nominacija za nagrade Emmy, a također i tri nominacije za Zlatni globus.

IMDb: 8.0/10

Rotten Tomatoes: 98%

1. Posljednji od nas (The Last of Us) – HBO

Naslov koji je, bez dileme, obilježio godinu i potukao konkurenciju u svakom smislu istoimena je adaptacija popularne videoigre iz 2013. studija Naughty Dog, koju su za HBO kreirali Craig Mazin i Neil Druckmann.

Postapokaliptična drama, čiju je jednu epizodu režirala i bh. rediteljica Jasmila Žbanić, odvija se dvadeset godina nakon pandemije izazvane masovnom gljivičnom infekcijom, koja dovodi do toga da domaćini postanu slični zombijima i da društvo kolabira.

Prva sezona serije prati Joela (Pedro Pascal), krijumčara koji je zadužen za pratnju imune tinejdžerke Ellie (Bella Ramsey) kroz postapokaliptične Sjedinjene Američke Države. Druga sezona, koja je najavljena za 2025. godinu, trebala bi prilagoditi nastavak videoigre iz 2020. godine, djelimično prateći lik Abby.

Serija je opisana kao 'uvjerljivo najbolja adaptacija videoigre ikad napravljena', a posebno je pohvalna činjenica da je uspjela razbiti prokletstvo o crossoverima između igrica i televizijskih serija.

Dobila je i velike pohvale od strane kritičara koji su posebno istakli izvedbe, scenarij, dizajn produkcije i muziku. Kakav utisak je ostavila na kritiku i struku najbolje pokazuje nevjerovatnih 25 nominacija za Emmy, te tri nominacije za Zlatni globus.

IMDb: 8.8/10

Rotten Tomatoes: 96%

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije