Ugledni list izabrao: Ovo je 15 najboljih serija u 2023. godini

0
Radiosarajevo.ba
Ugledni list izabrao: Ovo je 15 najboljih serija u 2023. godini
Foto: Pixabay / Ilustracija / Gledanje TV

Ugledni portal The Economist objavio je svoju listu 15 najboljih serija u ovoj, 2023. godini.

Od mnogobrojih izbora, novinari s The Economista izabrali su sljedeće serije

Barry

Četvrta i posljednja sezona je najmračnija i najuzbudljivija. Barry Berkman, plaćeni ubica, se pretvorio u glumca; sada je izgubio svoj pokriće i slobodu. Serija - koju je kreirao i u kojoj glumi Bill Hader, komičar - ispituje Holivudsku ljubav prema antiherojima i pruža zadovoljavajući završetak.

Novi detalji akcije na Ilidži: Otkrivamo imena petero uhapšenih

Novi detalji akcije na Ilidži: Otkrivamo imena petero uhapšenih

The Bear

U drugoj sezoni, zapuštena sendvičara koju je naslijedio Carmy Berzatto (Jeremy Allen White) nakon smrti brata sada je srušena i preobražena u restoran visoke kuhinje. Ipak, The Bear ostaje vjeran svojim počecima, baš kao što Carmy pokušava zadržati tim iz originalnog lokala.

Beef

Amy Lau (Ali Wong), žena s puno novca, savršenim domom, suprugom koji radi od kuće i anđeoskom kćerkom, uništava svoj život. U ovoj mračnoj i fascinantnoj komediji-drami, incident na cesti dovodi je u orbitu Dannyja Cho (Steven Yeun), lošeg izvođača. Slijedi međusobno osigurano uništenje.

Colin from Accounts

Ova šarmantna australska komedija stigla je na američke i britanske ekrane 2023. Prati Ashleyja i Gordona, strance koje spaja povrijeđeni pas. Napisali su je i glume Harriet Dyer i Patrick Brammall, koji su u stvarnom životu u braku. Dijalog je izvrstan.

The Crown

Vraćena za svoju šestu i posljednju sezonu, The Crown stavlja svjetlo na nedavnu historiju. Gledatelji već znaju tragičan kraj romanse između Princeze Diane (Elizabeth Debicki) i Dodi Fayed (Khalid Abdalla), ali drama je čvrsto nacrtana i opčinjava na ekranu.

Dead Ringers

Rodna zamjena za film iz 1988. godine. Smještena između smiješnog i uznemirujućeg, mini-serija se vrti oko blizanki i ginekologa, Elliota i Beverly Mantle (oboje glumi Rachel Weisz), dok otvaraju vlastiti centar za porode i provode etički sumnjiva istraživanja.

The Diplomat

Kate Wyler (Keri Russell) postaje američka ambasadorica u Britaniji neposredno nakon što je neprijateljska sila raznijela britanski ratni brod u Perzijskom zaljevu. Duhovita, napeta, sjajno melodramatična i puna sjajnih izvedbi, ova serija je izuzetno privlačna za gledanje u jednom dahu. To je vrsta serije za koju je Netflix stvoren.

Fargo

Od svih TV spin-offa i nastavaka proteklih godina, Fargo - temeljen na crnoj komediji iz 1996. godine - bio je najiznenađujući. Peta sezona, u kojoj glume Jon Hamm i Juno Temple, ponovno očarava gledatelje jedinstvenim kriminalističkim zavjerama smještenim u srednji zapad Amerike.

The Gold

Dramatizacija pljačke zlata Brink's-Mat u Londonu 1983. godine. (Plijen je vrijedan 26 milijuna funti, otprilike 100 milijuna dolara danas.) U rukama Neila Forsytha, ovo postaje panoramska priča o klasi, društvenoj pokretljivosti i policijskoj korupciji. Hugh Bonneville, Dominic Cooper i Jack Lowden pružaju izvrsne izvedbe.

The Good Mothers

Smještena 2010. godine, ova serija priča priče žena koje su se usudile suprotstaviti 'Ndrangheti, mafiji Kalabrije. Nema ništa od zlobnog glamura koji se lijepi uz filmove Kum - i mnoge produkcije koje su nastale od tada. Ovo je noir koji je nemilosrdno mračan.

Happy Valley

Catherine Cawood (Sarah Lancashire), policijski narednik, dugo je progonjena zločinima Tommyja Lee Roycea (James Norton), silovatelja koji je napao njezinu kćer. Smještena u grad u Yorkshireu, ova žestoka drama bavi se temama nepravde, siromaštva i organiziranog kriminala.

The Last of Us

Prilagođena iz hit igre iz 2013., ova serija završava svoju debitantsku sezonu kao najveći hit HBO-a od Igre prijestolja. Priča uvjerljivu priču o preživljavanju u svijetu pogođenom pandemijom. Vrhunac je bio ljubavna priča u trećoj epizodi.

Poker Face

Konobarica u kasinu ima neobjašnjivu sposobnost prepoznavanja kada netko laže. Kada se gangsteri koji vode kasino okrenu protiv nje, Charlie (Natasha Lyonne) bježi i koristi svoje vještine detektora laži na cesti. Još jedna uzbudljiva misterija ubojstva od Riana Johnsona, autora i redatelja filmova Knives Out.

Succession

Jesse Armstrong, kreator, daje izvrsnu posvetu porodici Roy. U posljednjoj sezoni izdaje i ucjenjivanje dosežu nove visine; sprovodi i vjenčanja prilike su za uvrede. Serija dolazi do zaključka koji na neki način premašuje očekivanja.

Wave Makers

Ova serija razmatra delikatna pitanja politike i moralnosti na Tajvanu. Duhovita i poticajna, priča nadahnjujuću priču o tome kako se jedna osoba zauzima za drugu - i potaknula je stvarne žene u zemlji da progovore o seksualnom uznemiravanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije