Mile Kekin i Darko Rundek objavili duet Trening za umiranje

3
Radiosarajevo.ba
Mile Kekin i Darko Rundek objavili duet Trening za umiranje
Foto: Promo / Trening za umiranje

Sraz dvojice prekaljenih kantautora, Mile Kekina i Darka Rundeka, rezultirao je remakeom klasika Hladnog piva „Trening za umiranje“.

Ovo je jedna od pjesama koja Kekina prati cijeli život i nakon više od tri decenije odlučio joj je udahnuti novi život u potpuno novom aranžmanu.

"Trening za umiranje" napisao sam s dvadeset godina i već dugo ju želim ponovno snimiti.  Ne zato što joj nešto fali u žestokoj punkerskoj verziji s Džinovskog, nego sam ju htio opet doživjeti prvi put. Zato mi je bio potreban gost koji će Treningu dati novu dimenziju i patinu. Sjetio sam se odmah Darka Rundeka s kime već dugo želim surađivati. Čekao sa pravu pjesmu koja je, eto, konačno došla. Darko je pristao čim ju je čuo i svojom interpretacijom joj dao novi prepoznatljivi Rundekovski pomaknuti pečat. – rekao je Kekin.

Inspektori otkrili nelegalni smještaj migranata na Ilidži: Otkriveno i ko je organizator

Inspektori otkrili nelegalni smještaj migranata na Ilidži: Otkriveno i ko je organizator

Bilo mi je drago kad mi se Mile Kekin javio s idejom za suradnju jer ga cijenim kao autora, a osobito kao tekstopisca. "Trening za umiranje" nisam poznavao u ranije objavljenoj verziji. Aranžman koji su mi Mile i Mark Mrakovčić poslali zvučao je poletno i autentično, mogao sam se poistovjetiti s glavnim junakom pjesme pa sam s veseljem prionuo poslu i otpjevao u svom kućnom studiju uz matricu koju su mi poslali. Poslije smo još malo dotjerivali i razmjenjivali ideje kod njih u studiju, na zajedničko zadovoljstvo. Snimanje spota mi je također bilo ugodna igra pa ako se i publici svidi - zaokružit će se jedna lijepa suradnja – rekao je Darko Rundek.

Ono što je ovaj cijeli projekt potpuno umjetnički zaokružilo je videospot. Mladi režiser Dinko Šimac, s kojim je Kekin surađivao prvi put, uložio je dva mjeseca rada da napravi ovo pravo malo remek djelo.

Šimac je vizualno realizirao Miletovu ideju o mračnom filmu ceste kojom vozi – sa svojim vokalnim suvozačem - kroz intimne životne trenutke.

„Trening za umiranje“ bit će dio repertoara koji Kekin najavljuje na nadolazećim koncertima:

14.9. Niš (Srbija)
21.9. Oslo (Norveška)
19.10. Ruski Krstur (Srbija)
25.10. Ljubljana (Slovenija)
01.11. Novi Sad (Srbija)
02.11. Beograd (Srbija)
09.11. Zagreb, Tvornica (Hrvatska)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije