Darko Rundek poslao poruku Plenkoviću sa vrela Une: Spasite rijeku prije nego bude prekasno

2
Radiosarajevo.ba
Darko Rundek poslao poruku Plenkoviću sa vrela Une: Spasite rijeku prije nego bude prekasno
Foto: Instagram / Darko Rundek na protestu za rijeku Unu

Poznati muzičar Darko Rundek u utorak, 6. augusta, je putem svog Instagrama objavio fotografiju s protesta protiv izgradnje hidroelektrane na izvoru rijeke Une, u kojoj je uputio molbu premijeru Hrvatske, Andreju Plenkoviću.

Rundek je, zajedno s brojnim građanima iz BiH i Hrvatske, podržao protest organiziran od strane nevladinih organizacija "Spasimo Unu" i "Balkanrivers" u Donjoj Suvaju kod vrela Une.

Na protestu, Rundek je nosio karton s natpisom "Una ja jesam tvoj sin", a njegova objava na društvenim mrežama privukla je veliku pažnju. U svom obraćanju premijeru, Rundek je apelirao na očuvanje rijeke, koja je ugrožena iako je pod zaštitom.

Pariz 2024 | Francuzi ostali bez rukometne medalje: Nijemci šokirali domaćina u završnici

Pariz 2024 | Francuzi ostali bez rukometne medalje: Nijemci šokirali domaćina u završnici

"Dragi Plenkoviću, poruka sa vrela Une. Molim vas da spasite rijeku Unu prije nego bude prekasno. Ova jedinstvena i prekrasna rijeka je ugrožena iako je pod zaštitom. Kod njenog izvora u Hrvatskoj počela je prije dvije sedmice izgradnja brane i svaki dan radovi nanose nepopravljivu štetu rijeci i njenom eko-sistemu", poručio je Rundek.

Hrvatski muzičar prekinuo je svoj odmor kako bi se pridružio protestima i nedavno je na istom mjestu održao akustični koncert kako bi skrenuo pažnju na potencijalno uništavanje rijeke Une. Rundek je istaknuo da ne vidi objektivan razlog za gradnju hidroelektrane osim lokalnih interesa, te izrazio nadu da će se ovakvi projekti uskoro zaustaviti.

Ovaj protest i Rundekov angažman ukazuju na sve veću zabrinutost građana i ekoloških aktivista zbog očuvanja prirodnih resursa i zaštite rijeke Une. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije