Jeste li znali kako je nastala popularna pjesma Smells Like a Teen Spirit? Evo detalja

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali kako je nastala popularna pjesma Smells Like a Teen Spirit? Evo detalja
Foto:Printscreen / Kurt Cobain u spotu pjesme Smells Like a Teen Spirit

Nirvana je tokom svog postojanja objavila veliki broj poznatih pjesama, a možda najpopularnija je Smells Like Teen Spirit. Svjetlost dana je ugledala 1991. godine i postala je veliki hit koji se i dan-danas sluša.

Ovo je priča kako je ova pjesma nastala.

"Pokušavao sam da napišem vrhunsku pop pjesmu. U osnovi, htio sam da "pokradem" bend The Pixies", rekao je Kurt Cobain jednom intervju.

Prvi maj u BiH: Uslovi su loši, a protesti postali ritual bez socijalne borbe

Prvi maj u BiH: Uslovi su loši, a protesti postali ritual bez socijalne borbe

Kathleen Hanna, pjevačica grupe Bikini Kill, dala je Kurtu ideju za naslov kada je u njegovoj spavaćoj sobi sprejem ispisala Kurt Smells Like Teen Spirit nakon jedne pijane noći u Seattlu. Prije nego što je bio u ljubavi sa Courtney Love, Cobain je bio u vezi sa pjevačicom Tobi Vail, koja je također pjevala u bendu Bikini Kill. Vail je mirisala na dezodorans Teen Spirit, a Hanna je implicirala da je Kurt poprimio taj miris dok je bio sa Tobi.

"Završili smo u Kurtovom apartmenu i "rasturili smo se" (od alkohola). Uzela sam marker i ispisala sam ("Kurt Smells Like Teen Spirit") po zidu njegove spavaće sobe. Bio je to iznajmljen stan, i bilo mi je glupo što sam to uradila. Onesvjestila sam se sa markerom u ruci i probudila mamurna", rekla je Kathleen Hanna.

Šest mjeseci kasnije, Kurt je pozvao Kathleen i pitao je da li bi mogao da iskoristi to što je napisala na zidu spavaće sobe za njegov tekst za pjesmu.

"Mislila sam da će on iskoristiti Kurt Smells Like Teen Spirit kao tekst pesme", rekla je Kathleen.

Cobain nije znao kada je napisao pjesmu, mislio je da mu Hanna daje kompliment zbog njegovog buntovničkog duha, kao nekoga ko može da inspiriše mladost. Inače, prodaja dezodoransa Teen Spirit porasla je kada je pjesma Smell Like Teen Spirit postala hit, iako ime dezodoransa se ne spominje u stihovima.

Sama pjesma je uticala da muzički pravac grunge, kojem je pripadala i Nirvana, postane veoma popularan šiom svijeta. Smell Like Teens Spirit našao se na albumu Nevermind, a ovo muzičko ostavrenje je inspirisalo i ostale grunge bendove, poput grupa Pearl Jam i Soundgarden.

Pogledajte snimke s koncerta: Noć kad je Nirvana svirala za žrtve ratnih zločina u BiH

Pogledajte snimke s koncerta: Noć kad je Nirvana svirala za žrtve ratnih zločina u BiH

"Svi su bili uzbuđeni zbog pjesama sa albuma Nirvane Nevermind", rekao je Eddie Vedder iz grupe Pearl Jam.

Cobain je rekao da je napisao ovu pesmu jer se osjećao zgroženim zbog apatije njegove generacije, i sopstvenom apatijom. Ovaj osjećaj odvojenosti je ono što je dovelo do stihova poput Oh well, whatever, nevermind

"Kurt je zaista prezirao mainstream. To je ono o čemu se radi u pesmi Smells Like Teen Spirit: masovni mentalitet konformizma" rekao je Krist Anthony Novoselić, koji je svirao u Nirvani, piše Telegraf.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije