Prošlo je 16 godina od smrti Tošeta Proeskog: Htio je biti doktor, ali muzika je "presudila"

0
Radiosarajevo.ba
Prošlo je 16 godina od smrti Tošeta Proeskog: Htio je biti doktor, ali muzika je "presudila"
Foto: Facebook / Toše Proeski

"Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome", riječi su Tošeta Proeskog koje i danas žive u njegovim vjernim obožavateljima, ali i široj publici koja je prepoznala njegovu vrijednost i trud.

Toše je poginuo je u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Nove Gradiške prije tačno 16 godina.

Saobraćajna nesreća kod Nove Gradiške

16. oktobra 2007. godine nastao je muk kada se saznalo da je na autocesti kod Nove Gradiške, makedonski slavuj tragično preminuo. Njegov prijatelj i vozač, Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad automobilom i udario je u teretno vozilo. Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog povrede vratne kralježnice. Imao je 26 godina. 

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

U trenutku sudara, svi su spavali. Vijest se brzo proširila balkanskim medijima. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa kako bi objavila vijest o njegovoj smrti.

Njegov daidža bio je Toše Proeski: Kažu da je Kristijan njegov nasljednik

Njegov daidža bio je Toše Proeski: Kažu da je Kristijan njegov nasljednik

Koliko je bio cijenjen u svojoj domovini, pokazuje podatak da je predsjednik države nakon vijesti o pogibiji dao izvanrednu izjavu te se uputio na trg i zapalio svijeću. Isto je učinio i premijer.

Pjevao 'Ave Maria' sa deset godina

Toše se još kao dijete zanimao za muziku, a već je sa deset godina, na jednom od svojih prvih nastupa, zapjevao Ave Maria i ostavio publiku bez daha. Sa 15 godina je sudjelovao na festivalu Makfest, a već sa 16 je počeo muzičku suradnju s Grigorom Koprevom. Pokazala se dobitnom kombinacijom jer Proeski je ubrzo postao jedan od najvećih izvođača regionalne muzičke scene.

Studirao je pjevanje i bio jedan od najboljih studenata, a ubrzo se njegova publika brojila u milionima, u svim državama bivše Jugoslavije. 

'Lagala nas mala'

Na hrvatsko tržište probijao se 2004. godine, zahvaljujući saradnji s Tonyjem Cetinskim i pjesmi Lagala nas mala, a sve popularniji postaje izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku Dan za nas.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom.

Htio je biti doktor

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio 'ovo je Božje dijete'.

"Kao dijete želio je biti doktor, ali kasnije je muzika ušla u njegov život", rekao je svojevremeno otac. 

Na koncertima uvijek pozdravljao roditelje

U svom posljednjem intervjuu za makedonsku televiziju, Toše je otvorio dušu. Objasnio je da najviše koncerata i nastupa ima u Hrvatskoj. Na svakom koncertu, priznao je, imao je svoj mali ritual. Tada bi javno pozdravio mamu, tatu i prijatelje.

Nikada zaboravljeni Toše Proeski i "Igra bez granica"

Nikada zaboravljeni Toše Proeski i "Igra bez granica"

"Želio bih se malo trgnuti od svega, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u 'bubanj' i gotovo. Nema povratka. Tražim povratak od svakodnevnih intervjua, od šminkanja, od skidanja šminke, pakovanja. Svega mi je 'do ovdje'. Smeta mi sve. Želim, a ne mogu otići na večeru ili trgovinu", otkrio je tada.

Za mnoge je već tada izgledao iscrpljeno, a neki su otišli i korak dalje te pisali kako je pjevač tog dana i naslutio tragediju.

Tošino zvjezdano nebo

Na posljednjem koncertu 2007. godine, na gradskom stadionu u Skoplju se skupilo nekoliko desetaka hiljada ljudi koji su u jednom trenutku spontano počeli svijetliti mobilnim telefonima i tako stvorili, na Tošino oduševljenje 'zvjezdano nebo'

"Uključite telefone, ponovno napravite zvjezdano nebo! Ne mogu vam opisati kako to izgleda sa scene, želim sliku ove ljepote. Neka se nikada ne gasi zvjezdano nebo! Ovo je neopisivo", poručio je tada, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije