Jamala: Koncert u Istanbulu posvetit ću poginulima u borbi za demokratiju

Anadolija
Jamala: Koncert u Istanbulu posvetit ću poginulima u borbi za demokratiju
AA / Jamala pred koncert u Istanbulu
Pobjednica ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Eurovizije u Stockholmu ukrajinska jazz pjevačica Jamala, 17. augusta nastupit će u Istanbulu.

U intervjuu za Anadolu Agency istaknula kako će svoj koncert posvetiti poginulima u borbi za demokratiju, odnosno stradalima tokom pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula.

Jamala (32), pravim imenom Susana Jamaladinova, inače je bila prva Tatarka na Eurosongu, koja je neočekivano pobijedila s pjesmom pod nazivom 1944., posvećenoj masovnoj deportaciji Tatara s Krima 1944. koju je naložio tadašnji sovjetski lider Josif Visarionovič Staljin.

U razgovoru s novinarom AA Jamala se osvrnula na svoj koncert u Istanbulu, no na samom početku je izrazila veliku ljubav prema Turskoj.

“Tursku zaista smatram jednim dijelom svoje porodice. Tursku smatram svojom domovinom. Moja sestra, kao i mnogobrojni rođaci žive u Turskoj. Uvijek se u ovoj zemlji osjećam kao kod kuće”, istaknula je Jamala.

Kazala je također kako će njen koncert u Istanbulu biti održan 17. augusta, na 17. godišnjicu zemljotresa u regiji Marmara, te dodala:

“Zbog toga sam odlučila da svoj koncert posvetim žrtvama zemljotresa. Također posvetit ću ga i onima koji su poginuli 15. jula u borbi za demokratiju i ljudska prava”.

Dodala je kako je u noći 15. jula prisustvovala otvorenju Filmskog festivala u ukrajinskoj Odessi, te da je za dešavanja u Turskoj saznala u ponoć od svoje sestre.

“Bila je to jedna teška noć, bila sam jako zabrinuta. Svim srcem sam bila uz turski narod, koji se na jedan hrabar i dostojanstven način suprotstavio pokušaju udara, i na kraju uspio”, kazala je Jamala, dodavši kako su se slične stvari dešavale i u Ukrajini.

“Za vrijeme revolucije na trgu Nezavisnosti u Kijevu su ginuli nevini i mladi ljudi, studenti. Vidjela sam da su i u Turskoj mladi ljudi legli pred tenkove. Sve je bilo jako strašno. Neka je Božija milost i rahmet nas sve poginule”, kazala je Jamala, osudivši pritom pokušaj državnog udara.

Kazala je kako je nakon toga počela razmišljati šta bi mogla učiniti kao umjetnica.

“Prije svega, ja sam osoba koja se ne bavi politikom. Ljudima poklanjam svoju muziku. Zbog toga sa odlučila ogranizirati koncert u Istanbulu, a on će biti 17. augusta” poručila je Jamala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije