Vozni park vatrogasaca bogatiji za novih šest vozila

Radiosarajevo.ba
Vozni park vatrogasaca bogatiji za novih šest vozila
Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo bogatija je za novih šest vozila.

Vatrogasnu jedinicu Stup posjetio je danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri Vlade Kantona Sarajevo koji su pripadnicima PVB-a KS-a uručili ključeve novih vozila.

"Mi smo zaista zadovoljni vašim radom i ponosni smo na vaš dio posla. Vi ste najzdraviji dio sistema", obratio se premijer Kantona Sarajevo pripadnicima vatrogasne jedinice Stup.

Premijer KS-a zahvalio se vatrogascima i rekao da se na njihov rad još niko nije žalio zbog njihove požrtvovanosti i efikasnosti.

Nakon protokola, vatrogascima su uručeni ključevi novih vozila koji su odmah isprobani.

"Kada sam prije četiri godine obišao kao zastupnik jednu od vatrogasnih jedinica, uplašio sam se stanjem u kojem se nalaze, brojem ljudi, mehanizacijom i opremom kojom raspolažu. Čini mi se da od 2005. do 2014. godine nije primljen nijedan vatrogasac, a svake godine je odlazilo u prosjeku pet ljudi. Oprema je bila takva da su imali jednu necertificiranu korpu i to je zaista bilo strašno, a s druge strane nikada nisam čuo neke posebne žalbe na rad naših vatrogasaca niti na njihov profesionalizam. 

Mi smo kao Vlada odmah sebi postavili kao jedan od ciljeva rješavanje tih problema. Primili smo 26 ljudi u posljednje dvije godine, i evo danas svjedočimo kupovini vrlo ozbiljnih savremenih vozila, jedna od najboljih platformi koje se trenutno mogu kupiti na tržištu. Investicija je vrijedna 1.800.000 maraka", rekao je premijer Konaković.

Vlada KS-a kupila je novih pet vatrogasnih vozila, dok su jedno vozilo donirali  vatrogasci Beča.

"Imate priliku vidjeti kakvi su ovo ljudi, kakvi profesionalci. I Vlada Kantona Sarajevo će pokrenuti još neke aktivnosti kako bi im olakšala rad", rekao je premijer.

"S ovim vozilima podmladili smo svoj vozni park što je važnije. Nadam se da će se nastaviti ovaj trend što se tiče obnove vozila. I ne samo to, nego i po pitanju prijema novih mladih vatrogasaca, komandnog kadra i rekonstrukcije naše infrastrukture ", rekao je Omer Šetić, zamjenik komandanta PVB-a Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije