Pakao: Jezivi detalji zlostavljanja djece u australskom kampu za azilante

Radiosarajevo.ba
Pakao: Jezivi detalji zlostavljanja djece u australskom kampu za azilante
Država Nauru čini se kao mali raj usred Pacifika.

Velik tek 21 kvadratni kilometar, Nauru ima 10 000 stanovnika na prostoru koji je veći od samo dvije države na svijetu - Vatikana i Monaka.

Iako ima svoj parlament i predsjednika, Nauru je izuzetno ovisan o Australiji, zbog čega su na njihov zahtjev 2012. godine na svojem otoku ponovno otvorili prihvatni centar za tražitelje azila u Australiji (prvi je bio otvoren između 2001. i 2008.). Polako, ali sigurno, otočni raj pretvorio se u otočni pakao za sve nesretne izbjeglice koju su dospjele u taj centar.

Naime, Novinari Paul Farrell, Nick Evershed i Helen Davidson u velikoj reportaži za Guardian razotkrili su stravične slučajeve zlostavljanja u prihvatnom centru, vidljive iz 2 000 dokumenata koji su procurili u javnost.

Na gotovo 8 000 stranica dokumenti otkrivaju brojne slučajeve napada, seksualnog zlostavljanja, samoozljeđivanja, zlostavljanja djece i općenito strašnih uvjeta života kroz koje su prošli tražitelji azila u Australiji. Analiza Guardiana otkriva da su upravo djeca najčešće žrtve - od 2 116 incidenata, maloljetnici su bili uključeni u njih 1 086.

U izvještaju se navodni niz primjera zlostavljanja, od "najobičnijih" šamaranja dječaka od čuvara, do toga da im službeno osoblje kampa doslovno prijeti da će ih ubiti.

Također, navodi se primjer djevojke kojoj je čuvar u zamjenu za 4 umjesto 2 minute tuširanja tražio pružanje seksualne usluge, kao i onaj u kojem su neki čuvari promatrali dječicu kako se tuširaju.

Kako piše Jutarnji list, istrage o užasnim uvjetima u centru Australija je do sada vodila nekoliko puta nakon upozorenja različitih organizacija koje se bore za zaštitu ljudskih prava, ali i vlada i tvrtka Wilson security koju Australija plaća da vodi centar tvrde da čine sve što je moguće kako bi poboljšali uvjete u centru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije