Ovako desničarska AfD poziva njemačke muslimane da glasaju za njih

Radiosarajevo.ba
Ovako desničarska AfD poziva njemačke muslimane da glasaju za njih
/ Foto: AfD
Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) svoj uspjeh temelji na plašenju ljudi izbjeglicama, prije svega muslimanima. Zato je veliko iznenađenje izazvao novi plakat ove stranke uoči lokalnih izbora u Berlinu.

Na plakatu je osoba malo tamnije puti (očito nije "čistokrvni Nijemac") koja poručuje:

"Biram AfD jer znam šta islam može značiti ako nismo oprezni. Njemački prijatelji, dopustite nam da zaštitimo veliki grad Berlin i našu domovinu".

Nositelj liste AfD-a u Berlinu George Pazderski objašnjava kontroverzni plakat.

"Angažovali smo profesionalne modele za našu izbornu kampanju. Oni su potpisali da se slažu da njihovo lice bude upotrijebljeno na plakatima".

Da li AfD stratezi ozbiljno računaju da mogu animirati muslimane s njemačkim pasošem da glasaju za stranku koja ne samo da želi da ograničiti imigracija već se protivi planiranom bezviznom režimu za Tursku.

"Ciljna grupa AfD glasača uključuje i osobe turskog i arapskog porijekla", objašnjava Pazderski što ne treba čuditi.

Naime, neka istraživanja pokazuju da su najveći protivnici izbjeglica upravo osobe koje su i sâme migrirale u Njemačku. Također, nerijetko muslimani pokazuju veću islamofobiju od nemuslimana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije