Istražitelji pronašli osam osoba koje su radile u koncentracionom logoru

Fena
Istražitelji pronašli osam osoba koje su radile u koncentracionom logoru
Njemački istražitelji nedavno su otkrili osam osoba osumnjičenih da su nacistički zločinci, od kojih je najstarijem blizu 100 godina, a koji žive u Njemačkoj.

Čelnik njemačke glavne agencije za istragu nacističkih zločina Jens Rommel rekao je za novinsku agenciju DPA u utorak da su među osumnjičenima četvorica muškaraca i četiri žene koje su radile u njemačkom koncentracijskom logoru Stutthofu pored Gdanjska u Poljskoj.

Preliminarne istrage uključuju hiljade slučajeva ubistava za koje su tužbe sada podnesene raznim tužiteljskim uredima, saopćio je središnji ured državne uprave za istragu nacionalsocijalističkih zločina, čije je sjedište u Ludwigsburgu, prenosi Hina.

Dok su muškarci radili kao čuvari, žene su bile daktilografkinje i radile su na telefonskim centralama u logoru, rekao je Rommel.

Istražitelji su zadnjih godina pratili tragove do onih koji su mogli imati niže položaje u mreži nacističkih logora.

Osmero osumnjičenih rođeno je između 1918. i 1927. i mogli bi se suočiti s optužbom za pomaganje u ubistvu.

Istražitelji još uvijek nastoje locirati osumnjičene koji su radili u nacističkim logorima poput Bergen-Belsena i Neuengammea kao i Auschwitza i Majdaneka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije