Film 'Švedsko srce moje majke' imao hrvatsku premijeru na Pulskom film festivalu

0
Radiosarajevo.ba
Film 'Švedsko srce moje majke' imao hrvatsku premijeru na Pulskom film festivalu
Foto: HEFT Production / Švedsko srce moje majke u Puli

U programu manjinskih koprodukcija 69. Pulskog filmskog festivala predstavljen je film „Švedsko srce moje majke“, rediteljsko ostvarenje Adisa Bakrača, nastalo na osnovu scenarija književnika Zilhada Ključanina.

Nakon uspješnog predstavljanja filma na Filmskom festivalu u Atini (Panorama od European Cinema), publika je u sklopu Pulskog festivala imala priliku vidjeti ovaj film koji je ujedno i njegova hrvatska premijera.

Producent filma Almir Šahinović: "Ovaj film je priča o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere i to je pulska publika odlično prepoznala. Nakon filmova 'Ostavljeni', reditelja Adisa Bakrača i 'Hiljadarka' reditelja Nenada Đurića, ovo je treći film kojim se posljednjih godina produkcija Heft predstavlja na Pulskom festivalu. Izuzetna čast za svakog filmskog producenta i autora je biti dio Pulskog festivala, jednog od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Evrope."

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Film “Švedsko srce moje majke” premijerno prikazan u Sarajevu

Film “Švedsko srce moje majke” premijerno prikazan u Sarajevu

Radnja filma "Švedsko srce moje majke" započinje u ljeto 1993. godine kada grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski Crveni krst izbjeglice smiješta u paviljon za migrante. Među njima je i sredovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…

Glavne uloge u filmu ostvarili su: Faketa Salihbegović Avdagić. Nermin Omić, Irina Dobnik i Armin Omerović.

Film je podržan od Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a nastao kao koprodukcija između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Francuske. Glavna produkcija je HEFT iz Sarajeva koja je film realizovala u saradnji sa Federalnom televizijom, a koproducenti su Euro film iz Zagreba i Dari film iz Pariza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije