BH Film "Švedsko srce moje majke" osvojio dvije nagrade

0
Radiosarajevo.ba
BH Film "Švedsko srce moje majke" osvojio dvije nagrade
FOTO:HEFT Production / Faketa Salihbegović-Avdagić, Švedsko srce moje majke

„Švedsko srce moje majke“,  drugi igrani film renomiranog BH reditelja Adisa Bakrača snimljen prošle jeseni u jeku pandemije Corona virusa uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, započeo je svoj festivalski život.

Na 46. izdanju festivala  Mojkovačke Filmske jeseni glavne protagonistice filma osvojile su nagrade.

Jednoglasnom odlukom žirija Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje, koja je prema riječima eksplikacije žirija: „ostvarena gotovo bez reči, suptilnim, ali snažnim glumačkim sredstvima“. 

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Drama koja govori o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere rađena je prema scenariju velikog, nedavno preminulog bosanskog pisca Zilhada Ključanina, koji je za potrebe filma adaptirao tekst svog poznatog pozorišnog komada iz 2010.godine.

Radnja filma „Švedsko srce moje majke“ kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem.

Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu...
U naslovnoj ulozi u filmu gledamo doajenku BH glumišta Faketu Salihbegović-Avdagić, a tu su i tuzlanski veterani Nermin Omić i Irina Dobnik, kao i Armin Omerović i Aida Bukva u zapaženim rolama.

Sam reditelj Adis Bakrač prošao je dug i trnovit put kako bi konačno nakon šest godina ugledao svoj drugi igrani film na velikom ekranu: „ Film je nastajao u specifičnim okolnostima. Sam proces od ideje da se snima ova priča do završetka postprodukcije trajao je šest godina. U tom periodu desili su se mnogi događaji koji su bitno uticali na realizaciju filma. Kada smo bili u intenzivnoj fazi rada na scenariju iznenada je premino scenarista Zilhad Ključanin. Bez Zilhada u tom trenutku nije bilo moguće dalje zbog čega smo odlučili privremeno prekinuti rad na filmu.

Godinu dana kasnije producent filma Almir Šahinović ponovo pokreće projekat i okuplja filmsku ekipu. Sve je bilo spremno za početak snimanja i onda je došla korona. Prinuđeni smo bili tri puta odgađati početak snimanja i istovremeno mijenjati lokacije za snimanje. Intenzivno smo tražili mogućnosti i rješenja za nastavak rada. Zahvalan sam svim mojim saradnicima koji su učestvovali u realizaciji i dali svoj doprinos u nastajanju filma „Švedsko srce moje majke“, istiće Bakrač.

Isječak sa dodjele nagrada 46. Mojkovačke filmske jeseni možete pogledati u nastavku:

Nakon saradnje na predhodnom igranom filmu „Ostavljeni“ iz 2010.godine koji je svoju svjetsku premijeru doživio na Karlovy Vary International Film Festivalu te naknadno osvojio čak šest nagrada na svjetskim festivalima Adis Bakrač i Almir Šahinović, producent i vlasnik kompanije HEFT Produkcija nastavljaju niz uspješnih projekata sa filmom „Švedsko srce moje majke“ koji je 2015.godine pobjedio na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Projekar je naknadno dobio podršku HAVC-a, Ministarstva kulture i sporta KS, Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa sbk/ksb, i AGICOA, najveće svjetske ogranizacije za naplatu kolektivnih prava. HEFT produkcija je projekat realizovala u koprodukciji sa EURO film iz Hrvatske i RTVFBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije