Dokumentarac o Sarajevu otpao iz utrke za Oskara: Akademija odbila žalbu za film "Kiss the Future"

3
Radiosarajevo.ba
Dokumentarac o Sarajevu otpao iz utrke za Oskara: Akademija odbila žalbu za film "Kiss the Future"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ekipa filma "Kiss the Future"

Filmska akademija odbacila je molbu producenta Matta Damona, Bena Afflecka i drugih kreatora filma Kiss the Future da preispitaju svoju odluku kojom se dokumentarni film ne može razmatrati za nagradu Oscar.

Nagrađivani film koji istražuje opsadu Sarajeva 1990-ih i kako su stanovnici grada crpili inspiraciju iz muzike benda U2 usred kampanje istrebljenja, a prikazan je u više od 130 AMC kina širom zemlje, daleko nadmašujući distribuciju većine dokumentarnih filmova u kinima.

Akademija je ocijenila da se film prikazuje dva puta dnevno na kvalifikacionom tržištu, a ne tri puta kao što je propisano pravilima za nagradu Oskar. Na osnovu pravila Akademije, film mora biti prikazan u jednoj od šest kvalifikacionih tržišta (New York, L.A., Florida, Miami, San Francisco, Chicago, Atlanta)i to: tri puta dnevno sedam dana zaredom. Što znači da je npr.  dvadeset jedno prikazivanje npr. u New Yorku dovoljno za ulazak u konkurenciju za Oscara i važnije od stotina prikazivanja u cijeloj Americi.  

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Deadline je pregledao pismo producenata Damona, Afflecka i Sarah Anthony od 20. augusta upućeno "Komisiji za dodjelu nagrada i izvršnom odboru ogranka dokumentarnog filma" tražeći ponovnu procjenu prvobitne odluke Akademije o podobnosti.

Producenti su napisali da je "film prvi put premijerno prikazan u konkurenciji na Berlinalu u februaru 2023. godine. Zatim je odabran kao film otvaranja Tribeca Film Festivala u junu 2023. i Sarajevo Film Festivala u augustu 2023, gdje je dobio nagradu 'Nagrada publike'".

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Akademija je odgovorila Anthonyju: "Izvršni komitet ogranka dokumentarnog filma je razmotrio apel za film 'Kiss the Future'. Sa žaljenjem vas obavještavamo da je žalba odbijena i da je film proglašen neprikladnim. Iako znamo da je ova vijest razočaravajuća, uvjeravamo vas da je situacija detaljno razmotrena i procijenjena. Komisija ne donosi olako ove teške odluke, ali proces je neophodan da bi bio pravičan i dosljedan sa svim prijavama."

Anthony je za Deadline rekao: "Ovo je bio strastveni projekat za sve koji su bili uključeni i pokušali su živjeti u skladu s duhom Akademije sa širokim prikazivanjem u kinima. Film mora biti prikazan samo 21 put da bi se kvalifikovao, a naš je prikazan stotine puta. Jedno pozorište koje je igralo potreban broj projekcija bilo je manje od 50 kilometara izvan kvalifikacionog područja. Šokantno je biti odbijen zbog programske greške i mrzio bih da se ovo desi bilo kom drugom filmskom stvaraocu."

U intervju za Deadline, direktor Kiss the Future Nenad Čičin-Sain je rekao "Biti diskvalifikovan u ovoj fazi... je jednostavno poražavajuće."

Kiss the Future stigao i u BiH: Film o opsadi Sarajeva na kanalu HBO i platformi Max

Kiss the Future stigao i u BiH: Film o opsadi Sarajeva na kanalu HBO i platformi Max

Redatelj je rekao da je, ironično, Kiss the Future pripremio vrlo ograničeno izdanje u decembru 2023. u IFC-u u New Yorku koje bi kvalifikovalo dokumentarac za razmatranje Oskara prije godinu dana. Ali u tom trenutku AMC je istupio s prijedlogom za dramatično veće izdanje.

"Odlučili smo da je šire izdanje najbolje za film - to je ono što Akademija želi promovirati", rekao je Čičin-Sain.

"Obavijestili smo Akademiju da želimo da se povučemo sa dodjele nagrada 2024. kako bismo napravili široku pozorišnu predstavu i da ćemo se ponovo prijaviti za 2025. godina. Napisali su da je u redu da to uradimo.”

Pod "Pravilo dvanaest. Posebna pravila za nagradu za dokumentarni igrani film", smjernice Akademije kažu: "Slika je morala biti javno izložena za plaćeni ulaz u komercijalnom kinu u jednom od šest kvalifikovanih američkih metro područja: okrug Los Angeles, grad New York - pet općina, područje zaljeva - okruzi San Francisco, Marin, Alameda, San Mateo i Contra Costa, Chicago - Cook County, Illinois, Dallas-Fort Worth - Dallas County, Tarrant County, Texas, i Atlanta - Fulton County, Georgia, u nizu od najmanje sedam uzastopnih dana. Projekcije tokom prikazivanja u kinima moraju se održavati najmanje tri puta dnevno, a najmanje jedna projekcija počinje između 18:00 i 22:00 sata dnevno."

Izražavajući "veliko poštovanje" prema Akademiji, Čičin-Sain je rekao da nefleksibilno čitanje pravila u ovom slučaju zanemaruje širu sliku.

The Edge, slavni gitarista grupe U2: 'Veoma smo ponosni što smo doprinijeli filmu o opsadi Sarajeva'

The Edge, slavni gitarista grupe U2: 'Veoma smo ponosni što smo doprinijeli filmu o opsadi Sarajeva'

"Ono što oni rade je da provode slovo pravila, a ne duh pravila", rekao je. "I ako je duh pravila da se filmovi stavljaju u kina — a to smo uradili tako što smo ga izlagali u što je moguće više kina, i povlačili se iz nagrada kada je samo jedno pozorište bilo za da ga postavimo u 139 pozorišta — a onda se ne kvalifikujete, nešto nije u redu."

U svom augustovskom pismu Akademiji, Damon, Affleck i Anthony su napisali: "AMC bi bio spreman da odradi još jednu kvalifikacionu trku u septembru 2024."

Međutim, prema Čičin-Sain-ovim riječima, izvršni odbor ogranka dokumentarnog filma odbio je tu ponudu jer je Kiss the Future premijerno prikazan na Paramount + u maju ove godine, što znači da se prema smjernicama Akademije smatra da je debitovao na streamingu prije kvalifikacijskog prikazivanja u kinima.

Deadline razumije od Akademije da nema "zvanični žalbeni proces" za pitanja podobnosti kao što je ono s kojim se suočava Kiss the Future , ali je ipak prihvatio zahtjev filmaša za iznimkom.

Nakon konačnog obavještenja Akademije o odbijanju, Artists Equity, produkcijska kuća koju su suosnivali Damon i Affleck, s Drew Vinton koja dala je izjavu za Deadline rekavši "Naravno, volimo film i voljeli bismo to se razmatra."

Prošle srijede, Natalie Wade, viši direktor Akademije, za odnose s članovima i administraciju nagrada, napisala je Čičin-Sain-u "Potpuno razumijemo vašu frustraciju i da je ovo bila iskrena greška", očigledno misleći na AMC-jev program Kiss the Future dva puta dnevno umjesto tri puta dnevno na kvalifikacionom tržištu.

Wade je dodao: "Film ne ispunjava uslove jer nije ispunjavao uvjete za vrijeme prikazivanja kako je navedeno u pravilima."

Sljedećeg dana, 19. septembra, Čičin-Sain je pisao Wadeu i predsjednici Akademije Janet Yang, ponavljajući zahtjev za podnošenje žalbe. O Kiss the Future napisao je "Na kraju krajeva, ovaj film je protuotrov za podjelu s kojom se suočavamo i promoviše pluralizam i jedinstvo s porukom ljubavi i nade. To je također vrlo zabavan i dirljiv film koji bi akademija trebala podržati, a ne da bude diskvalificiran zbog greške koju su napravili ne producenti ili filmaši, već distributer."

Damon, Afflec i Anthony u svom saopćenju napisali su "S obzirom da je rat u Ukrajini već trajao dvije godine, i sa svime što se dešava u Gazi, ovaj film ne može biti pravovremeniji kao opomena protiv uspona nacionalizma, apel na mir i proslava najboljih ljudskog duha kada se suoči sa nedaćama. Nadamo se da ćete nam dati priliku da pokušamo skrenuti više pažnje na temu".

Film Poljubite budućnost (Kiss the Future), čiju režiju potpisuje Nenad Čičin Šain, a scenarij Čičin-Šain i Bill Carter je svjetski poznati dokumentarac o opsadi Sarajeva, koji je već osvojio publiku u Sjedinjenim Državama.

Kiss the Future, dobitnik više svjetskih priznanja, možete gledati na kanalu HBO i na platformi Max, koje se nalaze u paketu Telemach ponude u BiH.

Inače, ugledni Today objavio je ekskluzivni prilog o filmu koji govori o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih, prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Kiss the Futurre stigao i u BiH
Foto: Printscreen: Kiss the Futurre stigao i u BiH

Film Kiss The Future svoju svjetsku premijeru imao je na Berlinskom filmskom festivalu u februaru 2023, nakon čega je otvorio Festival Tribeca u New Yorku i Sarajevo film festival. 

Film je u novembru 2023. godine drugu nagradu osvojio kao Nagradu publike na Ljubljana International Film Festivalu.

U New Yorku od 24. do 27. aprila 2024. održano je 20. izdanje Bosnia-Hercezegowina Film Festivala (BHFF), koji je od 2006. godine dodijelio 43 Zlatne jabuke nekim od najizvanrednijih filmova bosanske filmske industrije ili filmovima koji se bave Bosnom i Hercegovinom kao temom, a Kiss the Future je dobio Nagradu Publike.

Pobjednički filmovi odabrani su iz više od 190 filmova prikazanih na BHFF tokom više od 15 godina.

Ovo je već treća velika nagrada publike za film Kiss the Future, nakon što je na Sarajevo Film Festivalu 2023. proglašen i za najbolji dokumentarac po ocjeni publike.

Podsjetimo, producenti filma Kiss the Future su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter. Producirale su ga američke kuće Fifthe Season, Pearl Street Films i In Cahoots Production.

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Kiss the Future: Veliki trijumf Bosne i Sarajeva na otvaranju Tribeca Film Festivala u New Yorku!

Kiss the Future: Veliki trijumf Bosne i Sarajeva na otvaranju Tribeca Film Festivala u New Yorku!

POLJUBITE BUDUĆNOST opisuje iskustva ove izuzetne zajednice, koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Bill Carter bio je američki humanitarac koji je živio u Sarajevu, i inspirisan lokalnim otporom, obratio se jednom od najvećih svjetskih bendova, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju svjetske svijesti o ratnim razaranjima. Bend je pristao, i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa stanovnicima Sarajeva. Kada su intervjui završili, bend se obavezao nastupiti u gradu nakon rata.

POLJUBITE BUDUĆNOST prati priču o tom obećanju i o poslijeratnom koncertu na kojem je U2 nastupio pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu. Taj koncert i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije, kao dokaz da nisu samo preživjeli opsadu, nego i da usred strahota proizišlih iz najmračnijih poriva, muzika i umjetnost mogu biti čin pobune i otpora.

"23. septembra 1997. godine U2 je nastupio pred 45.000 obožavatelja na stadionu Koševo, uz podršku bh. grupa: Gazi Husrev-begovog hora, Protesta i Siktera. Održan oko dvije godine nakon završetka opsade, bio je to trenutak koji je pokazao da ovaj grad nije poražen. Jedan narod koji pjeva jednim glasom", rekao je reditelj Nenad Čičin-Šain.

"Riječ je o tome kako je to čin protesta, čin otpora, stvarati umjetnost. I to je ono što znači biti živ. Ideja da su ovi ljudi riskirali svoje živote kako bi zajedno svirali, i da su ljudi riskirali svoje živote da bi došli slušati ih i održali taj osjećaj zajedništva. To je zaista, zaista snažno", poručio je glumac Matt Damon.

U filmu se pojavljuju Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Asja Dupanović, Alma Catal Hurem, Nurdžahan Rešo, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Nenad Čičin-Šain debitirao je kao reditelj 2012. filmom THE TIME BEING premijerno prikazanim na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Trenutno piše i režira THE ALGORITHM, narativni dugometražni film koji govori o šestojanuarskoj pobuni u Kapitolu Sjedinjenih Američkih Država. Film se bavi trajnom zabranom Twittera za predsjednika Donalda Trumpa i postavljen je u Wayfarer Studios. Ima još dva filma u pripremi s Wayfarerom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije