Daniel Day-Lewis o posjeti Gazi: "Dođe i meni da bacam kamenje na tenkove"

0
Radiosarajevo.ba
Daniel Day-Lewis o posjeti Gazi: "Dođe i meni da bacam kamenje na tenkove"
Foto: EPA - EFE / Daniel Day-Lewis

Trostruki oscarovac, Daniel Day-Lewis, u autorskom tekstu za londonski Sunday Times opisao je svoje iskustvo prilikom prve posjete Gazi 2005. godine.

"Ovo je država aparthejda. Trebalo mi je manje od sedmicu dana da izgubim nepristrasnost. Radeći to, mogao bih i da bacam kamenje na tenkove", napisao je Day-Lewis.

Brilijantni glumac kazao je kako su Izraelci buldožerom srušili polovinu obradivog zemljišta u vlasništvu Palestinaca u Gazi, uključujući nasade citrusa i maslina i druge usjeve. Na mjestima gdje su nekada postojali domovi i trgovine, Day-Lewis je vidio "pustare, posute slomljenim staklom i ekserima, knjigama i napuštenim stvarima".

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Izjava Daniela Day-Lewisa o borbi protiv izraelskog aparthejda dobila je na značaju u danima kada je više od 150 hollywoodskih profesionalaca Jevreja, među kojima su Joaquin Phoenix, Joel Coen i Ilana Glazer, izrazilo podršku Jonathanu Glazeru, koji je kritikovao agresiju, a po mnogima i genocid, koji provodi jevrejska država nad Palestincima.

Glazer je tokom obraćanja na dodjeli Oscara, kojeg je dobio za film Zona interesa o Holokaustu nad Jevrejima, kazao da "odbacuje svoje jevrejstvo i Holokaust koji su oteli okupacijom koja je dovela do sukoba tolikog broja nevinih ljudi" u Gazi i Izraelu, koja traje već sedmicama.

Nakon žestokih reakcija na Glazerov govor, više od 150 profesionalaca pružilo je podršku britanskom reditelju jer su napadi na njega "opasno odvraćanje pažnje od izraelske eskalirajuće vojne kampanje koja je već ubila preko 32.000 Palestinaca u Gazi i stotine hiljada dovela na ivicu gladi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije