Bravo, svaka čast: Dokumentarni film “Sonja” Sanele Prašović Gadžo pobijedio u Sjevernoj Makedoniji

1
A. S.
Bravo, svaka čast: Dokumentarni film “Sonja” Sanele Prašović Gadžo pobijedio u Sjevernoj Makedoniji
Foto: Privatni album / Film Sanele Praović Gadžo - 'Sonja' dobio još jednu nagradu

Sanela Prašović-Gadžo, bivša zastupnica u Federalnom parlamentu, odlučila se na svojevrstan način vratiti u profesiju koju je radila 30 godina - novinarstvo i to na način da režira dokumentarni film o ratnim strahotama u zloglasnom logoru "Sonja" u Vogošći.

Sada stižu sjajne vijesti iz Sjeverne Makedonije. Dokumentarni film “Sonja” proteklog vikenda proglašen pobjednikom u kategoriji dokumentarnog filma Future of Film Awards.

Tu informaciju nam je potvrdila i sama autorica Sanela Prašović Gadžo, koja je za portal Radiosarajevo.ba podijelila lijepu vijest.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

„Sretna sam zbog nagrade koja mi dolazi iz Sjeverne Makedonije i prelijepog grada Ohrida i zahvaljujem žiriju što su prepoznali poruku koju nosi dokumentarni film Sonja“, kazala je za portal Radiosarajevo.ba Sanela Prašović Gadžo, dodajući da je uvijek dokumentarne filmove snimala kako bi javnosti učinila dostupnim priče u koje je vjerovala, a kada nagrade stignu onda je to dodatno i iskreno zadovoljstvo i sreća.

Dokumentarni film „Sonja“ je u službenoj selekciji nekoliko filmskih festivala u inozemstvu i zemlji, dok će televizijska premijera biti upriličena na BHT1 u oktobru 2023. godine.

Film Sanele Praović Gadžo - 'Sonja' dobio još jednu nagradu
Foto: Privatni album : Film Sanele Praović Gadžo - 'Sonja' dobio još jednu nagradu

Inače, BHRT je koproducent filma „Sonja“.

Ovaj film govori o ratu u Bosni i Hercegovini kroz priču logoraša Harisa Hastora koji je u maju 1992. godine bio zarobljen od strane srpskih vojnika u Vogošći i potom zatočen u logoru „Sonja“, objekat Bunker.

Sanela Prašović režirala film o logoru "Sonja" i životu Harisa Hastora: Priča koju moramo ispričati

Sanela Prašović režirala film o logoru "Sonja" i životu Harisa Hastora: Priča koju moramo ispričati

Dugogodišnja novinarka i autorica i redateljica brojnih dokumentarnih filmova Sanela Prašović Gadžo za svoj rad je višestruko nagrađivana u zemlji i inozemstvu, a nagrada za film „Sonja“ za nju je, kako kaže, posebna.

Sanela Prašović i Haris Hastor
FOTO: Radiosarajevo.ba: Sanela Prašović i Haris Hastor

Sanela ovih dana, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, već radi i na novom filmskom ostvarenju.

Riječ je dokumentarnom filmu „Avagar, avagar todu ja virna“ (Polako, polako i sve će doći), koji se snima u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Ovaj film prati životnu priču Erne Caveson Debevec kroz život Jevreja na prostoru BiH, Drugi svjetski rat i holokaust.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije