! / Preminuo muzičar Aleksandar Sanja Ilić

07. 03. 2021. u 14:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 117

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika", preminuo je danas u 70. godini života, a prema navodima srbijanskih medija bolovao je od COVID-19.

Rođen je 1951. u Beogradu. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u Generaciji 5.

Bio je oženjen poznatom glumicom Zlatom Petković.

Kao dječak, napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Kada je imao 16. godina, poslao je svoju kompoziciju "Pesnik mira" , koju je pevala Lola Novaković, kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. Ali 1976. njegovu kompoziciju " Baj, baj, baj" izvela je Bisera Veletanlić, na istom takmičenju ali ovoga puta u Opatiji. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975 .

Njegova pjesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe „Aske“ predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Eurovizije 1982. godine.

Dve godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju „Princeza“, koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika“ osnovao je 1998. godine.

Sa „Balkanikom“ je nastupao na koncertima širom svijeta, sa kojom je i 2018. godine predstavljao Srbiju na takmičenju za pjesmu Eurovizije 2018. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)