In memoriam / Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

23. 02. 2021. u 15:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera je trajala više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu u 74. godini, potvrđeno je u Udruženju kompozitora Srbije.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živio je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama “Dr Vojislav Vučković” i “Stanković”, kao i na privatnim studijama u Parizu, a umjetničku karijeru započeo je 1965. godine, piše Nova.rs.

Čitav radni vijek proveo je kao slobodan umjetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umjetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dječije pjesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina djela različitih žanrova.

U toku života je napisao više od 500 pjesama za razne pjevače, od Lea Martina do Zdravka Čolića. Poznat je po hitovima, kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A sad adio” i muzici za serije “Sivi dom” ili “Vruć vetar”.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan “Moja odiseja”, a tom prilikom uručena mu je nagrada “Darko Kraljić”.

Biografsku knjigu “Moja odiseja” objavio je 2018. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA