Dodikova RS: Na zlu nastala, na zlu traje

Zija Dizdarević
Dodikova RS: Na zlu nastala, na zlu traje
Foto: AA / Milorad Dodik

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine kaznila je Milorada Dodika, tada predsjednika Republike Srpske, sa 5.000 KM a njegov SNSD sa 7.000 KM zbog govora mržnje pred stranačkim pristalicama na predizbornom skupu prošlog septembra. Povod su bili protesti grupe građana «Pravda za Davida» i najava skupa uoći izbora 5. oktobra u Banjoj Luci. Dodik je tom prilikom vrijeđao Davora Dragičevića koji mjesecima traži istinu o smrti svog sina Davida i poručio: «Kažite mu da prestane za....vati da se ja ne bih za....avao s njim. Kaže: 'Jedini način da se zaustavi Milorad Dodik i da ne pobijedi je da onaj u Banjoj Luci (Dragičević – op.a) kao nešto da uradi'. Šta će on uradit'. Iznio krevet na trg i misli da je frajer. Osmog (oktobra - op.a) više neće biti ondje».

Dragičević, s Davidovom majkom bili su, ipak, i kasnije 25. 12. 2018. Kao čovjek od riječi, višestruki izborni pobjednik, Dodik je pokušao ostvariti prijetnju: «...više neće biti ondje». Ipak, otac Davor i majka Suzana bili su i sutradan s ogorčenim građanima negdje «ondje». Novi izazov za režim ogoljene represije o kojoj video dokazi kruže planetom.

Pupčana vrpca – Iz opširnog Dodikovog reagovanja sasma tendenciozno izdvajam: «Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije».

S one strane Drine, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako je notorna laž da je Srbija uputila policiju u Banja Luku. I u ovom slučaju istrgnuto iz konteksta: «Ne miješamo se u poslove u BiH, a još manje unutarnje stvari Republike Srpske (...) Vidjeli ste kako se neki političari odavde brutalno miješaju. Upitao bih ih: 'Je l' biste voljeli da tako neko učini u našoj zemlji? Hoćete da postavimo sutra željeznu zavjesu na Drini, kao što je Milošević Karadžiću? Mi da uvodimo sankcije i postavljamo nove granice na Drini – taj film nećete gledati».

Vučića nerviraju protesti protiv njegovog vladanja u Beogradu, pa mu tlak podižu i protesti uvezeni iz BiH. Jednako kao što Dodik, uz nevolje sa «Pravdom za Davida», sa strepnjom gleda na nezadovoljstvo Vučićem u Srbiji.

U ovoj konstelaciji važan je stav predsjednika SPS-a Ivice Dačića da je Republika Srpska važniji nacionalni i državni interes od Kosova. To je Dačić i kao ministar vanjskih poslova Srbije naglašavao više puta tokom posljednjih godina, pa i nedavno na kongresu partije koju je osnovao Slobodan Milošević. Skupu je prisustvovao i Dodik koji je prethodno u razgovoru s Vučićem opet zagovarao osamostaljenje RS-a.

Republika Srbija i Republika Srpska povezane su politički, obavještajno, policijski, kulturno, obrazovno, medijski. Nema granice između dvaju RS koje su sve povezanije pa je «Srpska» svakim danom sve više srpska i srbijanska a sve manje bosanskohercegovačka.

Republika Srpska, prvobitno kao paradržava, nastala je kao velikosrpska platforma za nestanak bh. države i potom za agresiju na BiH. Ta politika je slijedom te namjere dovela do najstrašnijih ratnih zločina sve do genocida. «Srpska» je nastala na zlu i na zlu traje.

Sada je taj nasilni karakter RS-a usmjeren na sunarodnjake - na roditelje koji traže pravdu za sina o čijoj smrti su sakriveni ili uništeni važni dokazi, na građane koji u mirnom protestu podržavaju zahtjev za istinom, na oponente vladajućem režimu, na medijske zaposlenike. Uzgred, na dan koje su vlasti RS-a odredili kao zgodan za obračun s građanima što su uz «Pravda za Davida» (Božić, kako bi na Zapadu banjalučka batinjanja bila u sjeni blagdanskih vijesti), ruski ambasador Petar Ivancov se u razmaku od nekoliko dana ponovo sastao s Dodikom. Potom je imao susrete u Banjoj Luci s čelnicima RS-a (predsjednica, predsjednici skupštine i vlade).

Građani spram vlasti – Dodikov strateški partner Dragan Čović poručuje: «U osnovi, kada pravna država zaživi ovakvih pitanja neće biti. Ono što nije dobro, da tragediju jedne obitelji pretvaramo u klasičan politički motiviran proces već nekoliko mjeseci. Mislim da to nikome nije dobro». Čović je vidno uz Dodika. A njegova priča o pravnoj državi je krajnji cinizam. O tome govori čovjek, koji, uz ostalo, na prostoru vlasti svog HDZ-a ne dozvoljava da Srbi budu konstitutivan narod (što Dodiku ne smeta) i spriječava eliminaciju diskriminacije spram biračkih prava manjinskih grupacija («Sejdić Finci» itd.).

Dodikov kolega iz državnog Predsjedništva Šefik Džaferović kaže: «Ne možemo da živimo u stanju da skoro godinu dana postoje kontraverze i ne znamo šta se dogodilo. Porodica ima prava da dobije odgovore na sva pitanja koja postavlja. Pozivam posebno na aktivnost tužilaštava na svim nivoima (...) koja treba svojim autoritetom da razjasni tu situaciju».

U redu, ali Džaferović ne spominje «kontraverze» o smrti Dženana Memića, čiji je otac Muriz mjesecima sa ocem Davora u istom nastojanju. Dženanovo ime je na na transparentima zajedno sa Davidovim u Sarajevu, Tuzli, Mostaru..., pa i u Beogradu. Grupe građana solidarisale su se s roditeljima koji traže istinu i pravdu u Novom Sadu, Zagrebu...

Jasno je da aktuelni vlastodršci i u Federaciji BiH osjećaju nelagodu, pa i strepnju. Naravno da smrti Davida i Dženana bude i druge vidove nezadovoljstva prema vlastima zbog krimogenih sprega političara, korupcionaštva, klijentelizma, nepotizma i socijalne bezosjećajnosti. To karakteriše oba entiteta. Materijalna osnova vlasti etnokratija BiH od izbora 1990. stvarana je na privatizacijskoj pljački opštedruštvenih dobara, potom ratnom profiterstvu i zloupotrebi sredstava iz inostranstva za pomoć u ratu i poraću.

Za kraj, vrijedno je izdvojiti rečenicu iz regovanja Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka:»Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u Bosni i Hercegovini nego bilo koja politička stranka».

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije