Zuhra

Radiosarajevo.ba
Zuhra

Pjesma za čitanje kolumne:


Davno sam puštao ovu pjesmu na našem radiju i tada nisam mogao naći o kakvom se proizvodu metalne industrije "Ozalj" iz Karlovca radi u pjesmi koju je pjevao moj omiljeni pjevač Stjepan Jimmy Stanić. Internet tražilice mi nisu davale nikakve rezultate, i sve ove godine živio sam pod pretpostavkom da je Zuhra bila neka šivaća mašina koja se, i pored ovako dobre pjesme nije probila na tržištu, prestala se proizvoditi, i danas je nema "čak ni na Googlu"...

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Grube šale

"Radio sam o glavi Bregi, Čoli i mnogima..." zainteresira me svojevremeno naslov u jednom uglednom nedjeljniku.

No kad sam vidio ispod naslova sliku pjevača Fadila Toskića slatko sam se nasmijao...

Slično mi se dogodilo nedavno kada sam ugledao sliku nekog meni nepoznatog političara i njegovu najavu odlučnije borbe protiv nepravilnosti. Naslov je bio: "Obećavamo odlučne rezove!"

No kad sam pogledao ime tog mladog vijećnika, i utvrdio da se preziva Skaka, skontao sam da je u pitanju provala novinara - šaljivdžije...

U doba globalizacije, kada većina stvari koje pretendira da budu općeprihvaćene, po mogućnosti na jeziku koji najviše ljudi govori na svijetu (koji li je to jezik, a da nije mandarinski?) ove slatke male lokalne sarajevske provale ostaju "šire neshvaćene".

No daju nam šansu da "gađamo ciljano" i da napravimo performans koji će razumjeti oni koji trebaju da razumiju, a neće razumjeti oni koji bi mogli da se naljute.

Slučaj se desio u Pragu, gdje smo nakon svirke Bruno, Dragianni i ja zasjeli sa tri djevojke koje nisu bile neke ljepotice. Tek smo se upoznali, sjedili za "istom kiflom" i ja sam skontao da su one iz totalno druge priče, da ne mogu znati stare partizanske pjesme, da ne mogu znati naš slang za "koke koje nisu neke ljepotice" i tako to...

I onda sam im predložio da malo pričaju, a da ja po naglasku pogodim iz kog kraja su one došle da žive u Prag.

I one su malo pričale, ja sam ih slušao, i kao iskusan muzičar s istančanim sluhom samouvjereno procijenio:

"Vi ste sigurno negdje s Korduna!"

One su mirno rekle da nisu, ova dvojica su se majstorski suzdržali od smijanja i sve je prošlo bez posljedica...

No nekada gruba šala doprinese i pojavi nečega novog.

Ferruccio Lamborghini, ugledni italijanski proizvođač traktora, nije bio zadovoljan kvačilom na svom ferariju. I riješio je problem tako što je ugradio dio s kvačila jednog od traktora koje je proizvodio.

Zadovoljan svojim izumom, nazvao je Enza Ferrarija i objasnio mu kako može lako riješiti problem koji je njegov model imao s kvačilom.

Legenda kaže da mu je Ferrari grubo odbrusio: "Znaš šta... Ti nastavi da proizvodiš traktore, a pusti mene da pravim sportska auta!"

To je kažu Lamborghinija toliko ispizdilo da je odmah prodao svoju tvornicu traktora i odlučio proizvoditi sportska auta!

E SAD ĆEŠ VIDJETI KAKO SE PRAVE SPORTSKI AUTI!

Nekada glupa i neukusna šala može biti i opasna.

Prije u ulici Kralja Tomislava nije bilo toliko fast food objekata kao danas. Osim slastičarne "Kod Komše" i buregdžinice "Kod Dervoza" bio je i jedan tipični socijalistički gril s pilićima koji se okreću i peku. Tu su učenici Druge gimnazije na velikom odmoru jeli hrenovke, kobasice i tako se jednom Lazo, koji je inače bio poznat u razredu po grubim šalama, onoj teti što prodaje požalio da mu je zemička s kobasicom nekako suha, da fali "safta"...

"I šta sad hoćeš da uradim", upita ga teta.

Mislim da je ono što je nju ispizdilo bilo to što on nije pokazao na piliće koji se okreću na roštilju, nego ju je gledao pravo u oči i rekao:

"Pa šta ja znam... Pa... umočite u koku!"

Ona mu je pokazala veliki nož kojim će da ga zaganja, a mi smo smijući se istrčali iz samostalne ugostiteljske radnje "Grill Koševo"... 

Kraj kolumne s neočekivanim raspletom

Kada sam neki dan za potrebe Stjepan Jimmy Stanić vikenda na internetu potražio pjesmu Zuhra u boljoj kvaliteti nego što je imam - našao sam je i odmah postavio za potrebe kolumnice na YouTube jer je tamo nije bilo. Usput sam pronašao da se u međuvremenu na netu pojavilo i objašnjenje o kakvom se proizvodu radi. Nikakva šivaća mašina koju je proizvodila metalna industrija "Ozalj" iz Karlovca nije bila u pitanju...

Pročitajte ovaj tekst s Facebook grupe ZENICA - Stare slike i pričice, skontajte zašto su Zeničanke radije Tahira naručivale poštom, poslušajte ponovo pjesmu s početka kolumne i sami zaključite zašto Jimmy Stanić svojoj dragoj poklanja samo Zuhru, a ne i Tahira... :)



"Tahir"




Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije